„Ako imamo u vidu veličinu sveta – onda je književnost, sve što je dosad napisano, tek citat izdvojen u pokušaju da se objasni suština ljudskog roda.“ Ovako piše Goran Petrović, dobitnik nagrade „Beogradski pobednik“ za najbolji roman 2022. godine, u romanu „Papir“, u izdanju Lagune.

Ime dobitnika nagrade saopštio je predsednik žirija Predrag Petrović. Žiri u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković doneo je odluku o ovogodišnjem dobitniku, koji je pored priznanja za roman godine osvojio i iznos od 10.000 evra.

Povezana vest:  Dani evropske baštine od 17. do 25. septembra u Beogradu

Priča o jednom događaju u renesansnoj Italiji poslužila je Goranu Petroviću da raskošno ispripovedanu povest „Papir“ uobliči u dalekosežnu i duhovitu metaforu o smenama života i smrti, o tajnama pisanja i stvaranja uopšte. Više od 20 godina Petrović je posvetio radu na književnom projektu koji je nazvao „Roman Delta“, u kojem je „Papir“ prvi tok u univerzumu alegoričnih pripovesti čija se radnja raspliće od srednjeg veka do dana koje smatramo našim.

Povezana vest:  Nastup kamernog sastava „Aratos“ trio u „Guarneriusu“

Prvi dobitnik „Beogradskog pobednika“, prošle godine, bio je Drago Kekanović za roman „Privrženost“.