Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije i ove godine se pridružuje proslavi Svetskog dana intelektualne svojine, 26. aprila 2023. godine u 13 časova u prostorijama ove institucije, programom “Žene i intelektualna svojina: ubrzanje inovacija i kreativnosti”. U 2023. godini Zavod slavi doprinos žena koje su generacijama oblikovale naš svet svojom genijalnošću i kreativnošću.

Prisutnima će se obratiti Vladimir Marić, direktor Zavoda, dok će pozdravni govor održati i predstavnik Ministarstva privrede. Među govornicima na proslavi biće Dr Aleksandra Ivetić sa Instituta za primenu nauke u poljoprivredi u Beogradu, pronalazač i nosilac više patenata; Slađana Milojević iz kompanije „Nonna Handmade“, učesnica WIPO programa za žene preduzetnice u oblasti tradicionalnih tekstilnih proizvoda; Slavica Ćirić iz Zanatske zadruge „Damsko srce“, korisnik oznake geografskog porekla „Pirotski ćilim“; Ljiljana Matković (EKO TIM d.o.o.), dobitnica WIPO nagrade IP Enterprise Medal za 2022. godinu, i glumica Jelena Ćuruvija Đurica, predsednik Glumačke organizacije Srbije – GOS.

Povezana vest:  "Meša" se uručuje sutra u Narodnom pozorištu

Svuda u svetu žene su zaslužne i za najviše domete u nauci, uspostavljanje novih kreativnih trendova, vođenje poslovanja i transformaciju našeg sveta. Žene u svim oblastima oblikuju naš svet imaginacijom, genijalnošću i teškim radom, ali često se suočavaju sa značajnim izazovima u pristupu znanju, veštinama, resursima i podršci koja im je potrebna da bi uspeli.

U 2023. godini, kampanja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) je mogućnost da se proslave sve talentovane žene širom sveta i promoviše razvoj ekosistema intelektualne svojine koji će biti sveobuhvatniji i raznolikiji, sa ciljem da se ubrza dolaženje do inovacija, kreativnih rezultata i napredak poslovanja u korist svih. Iako čine polovinu svetske populacije, mali broj žena koristi sistem intelektualne svojine. Zato treba ohrabriti žene da koriste sistem intelektualne svojine, da zaštite i dodaju vrednost rezultatima svoga rada, jer su svi na dobitku tim ogromnim potencijalom talenta.

Povezana vest:  Turska policija pronašla Pikasovo platno ukradeno u Njujorku