Regionalna inicijativa Pobunjene čitateljke po drugi put organizuje književni izbor „Štefica Cvek“ za knjige koje obrađuju feminističke i kvir teme, objavljene u toku 2022. godine na BHSC i makedonskom jeziku.

Ovaj izbor nazvan je prema liku iz romana „Štefica Cvek u raljama života“ Dubravke Ugrešić, ne samo zato što je Ugrešić bila prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, već i zato što je roman stekao status klasika jugoslovenske književnosti i neizostavno je feminističko štivo regionalne književnosti. „Štefica Cvek u raljama života“ izvrsno analizira kako (pop)kultura i književnost sa stereotipnim pogledom na ženske likove  utiču na oblikovanje stvarnog života žena, iako su i danas žene često prisiljene da izaberu rad u domenu tzv. trivijalne književnosti ili se bave drugim žanrovima, bez da njihovo delo (dovoljno) vrednuje književni mejnstrim.

Povezana vest:  Čikaške perverzno oduševile Beograđane

„Štefica Cvek“ je osmišljena sa ciljem ohrabrivanja pobunjenih književnih praksi, prvenstveno feminističke književnosti, kao i kritičkih čitanja književnosti – iz feminističke, antikolonijalne, marksističke i kvir perspektive.

„Kako bismo prepoznale i podržale što veći broj književnica i književnika koji pišu pobunjeno, osnivamo fond za stipendiranje autora i autorki čije će knjige biti uvrštene u ovogodišnji izbor. Uprkos velikom odjeku zajednice tokom prve Štefice, ona je ipak  bila simboličnog karaktera, a sada želimo da, uz vašu pomoć, premostimo ovaj nedostatak – zato  što književnost posmatramo kao rad, ali i zato što nema afirmacije feminističkog i angažovanog  stvaralaštva bez finansijske podrške“, poručuju Pobunjene čitateljke. „Verujemo u moć književnosti da produbi razumevanje stvarnosti i da subvertira ustaljene, okoštale percepcije društva i normi – i stoga želimo da podržimo književni rad koji nosi takav potencijal.“

Povezana vest:  Grand hotel ponovo na sceni Madlenianuma

Sav prikupljeni novac odlazi u fond za stipendiranje autorki i autora i biće ravnomerno podeljen svim dobitnicima i dobitnicama ovogodišnje „Štefice Cvek“, koji će biti objavljeni ove godine tokom književnog festivala Krokodil (Beograd).

Pozivamo sve zainteresovane koji žele da podrže pobunjenu književnost da doprinesu ovoj inicijativi donacijom u iznosu po vlastitom izboru, te da prošire informaciju o kampanji putem svojih mreža i platformi. Donacije su omogućene putem ovog sajta.

Povezana vest:  Hitovi Dečjih dana kulture!

Književni izbor „Štefica Cvek“ organizuju Pobunjene čitateljke (Srbija), Kulturtreger (Hrvatska), Koalicija Margini (Sjeverna Makedonija) i Ženska čitaonica pri PEN Centru Bosne i Hercegovine.

Prva „Štefica“ dodeljena je u januaru 2021. godine za najbolja dela u 2020. godini i to za: roman „Zemlja bez sutona“ Marija Andrijašević, roman „O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća“ Gorana Ferčeca, zbirku priča „Požuri i izmisli grad“ Lejle Kalamujić, roman „Gravitacije“ Senke Marić, zbirku „Kraj raspusta i druge priče“ Ane Miloš, roman „Exit – Restart“ Sonje Ražnatović, zbirku priča „Herbarij svete smrti“ Mihaele Šumić, roman „Moja dota“ Nore Verde i za roman „Stjenice“ Martine Vidajić.

Foto: Tanja Drobnjak