U punoj sali Muzeja  Narodnog pozorišta u Beogradu, 12.put  je dodeljena nagrada Terpsihora, Tomi Križnaru, solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Specijalna pohvala  – Maši Anić, savremenoj igračici.

Ovo prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) dodeljuje se na godišnjem nivou, umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre.

Program je vodila glumica Milica Janketić, a nagrade je uručio tročlani žiri, koji je tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika klasičnog baleta, narodne igre i savremene igre: Miloš Vulović prvi solista Ansambla “Kolo”, umetnički direktor i koreograf KUD Oplenac – predsednik žirija, Milica Bijelić primabalerina i balet majstor i Miona Petrović savremena igračica i koreografkinja.

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u i 2023. godini, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO 1982. godine.

Povezana vest:  Nedelja iračke kulture u Beogradu od 2. do 7. oktobra

Nagradu Tepsihoru za 2023. godinu, žiri je jednoglasno dodelio Tomi Križnaru za ulogu La Mola u baletu „Kraljica Margo“ koreografa Krunislava Simića.

Mladom umetniku je ovo prva velika uloga na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a suptilno nijansiranim osećanjima, sugestivno i tehnički sigurno je izgradio ulogu i prešao „granicu rampe“. Žiri mu dodeljuje ovo priznanje kao izvor inspiracije za nove umetničke izazove.

’’Ova nagrada me je jako obradovala, a svakoko predstavlja pokazatelj mog dosadašnjeg truda i smernicu za buduću karijeru’’ – izjavio je Toma.

’’Specijalna pohvala žirija, meni kao mladoj umetnici  znači mnogo i predstavlja pravi vetar u leđa i jedva čekam da opravdam ovu nagradu na sceni’’ – izjavila je Maša.

Toma Križnar je rođen 1999. godine u Novom Sadu. Baletsko školovanje započinje u baletskoj školi „La Sylphide” Dobrile Novkov u Novom Sadu. Usavrašavanje nastavlja kao stipendista u Kanadskoj nacionalnoj baletskoj školi u Torontu (Canada’s National Ballet School) u klasi profesora Aleksandra Gorbaceviča

Povezana vest:  Najprodavanija knjiga iz oblasti popularne psihologije „Od kada sam se zavolela – VOLIM" Ivane Kuzmanović

U toku školovanja sarađuje sa vodećim svetskim pedagozima i koreografima (Mrs. Mavis Staines, Mr. James Kudelka, Mr. David Peden, Mr. Sergiu Stefanschi, Mr. Martin Schläpfer, Mrs. Peggy Laurayne Baker, Mr.Shaun Amyot, Mr.Henning Albrechtsen, Mr. Marq Frerichs, Mrs. Margarita De Saa i drugim.

Od septembra 2022. godine član je Narodnog pozorišta u Beogradu.

Maša Anić je mlada umetnica,koja je žiri očarala svojom igrom u predstavi „Životinjska farma” u izvođenju Bitef Dance kompanije. Žiri je jednoglasno doneo odluku da Specijalna pohvala za 2023. godinu dodeli ovoj mladoj umetnici sa željom da nikad ne izroni iz svoje igre, a svim mladim, sadašnjim i budućim umetnicima bude podstrek da na svoj način urone u sebe i igraju kao Maša.

Maša Anić je rođena u Novom Sadu 2005. godine. Školovala se u osnovoj i srednjoj baletskoj školi „Lujo Davičo”, a u sklopu škole je igrala dve predstave „Dunjaluk” (M. Isailović) i „Krcko Oraščić” (V. Lagunova). Od 2022. godine je postala član Bitef Dance kompanije a od 2023. godine zvanično je postala najmladji član Holandskog plesnog teatra (NDT). Iako je tek na početku svoje profesionalne karijere dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja.

Povezana vest:  Bestseler Njujork tajmsa „Nestala" u prodaji

Autorka svih medaljona Terpsihora koji je izrađen od čistog sterlinškog srebra 925, je umetnica Tamara Mladenović koja živi i stvara u Grčkoj.

Dosadašnji dobitnici nagrade Terpsihora su Ana Pavlović prvakinja baleta, Jovan Veselinović prvak baleta, Konstantin Kostjukov prvak baleta i koreograf, Đorđe Makarević prvak baleta i koreograf, Mira Nešić pedagog klasičnog baleta, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević prvakinja baleta, Milan Rus prvak baleta, Igor Pastor prvak balet i koreograf, Olga Olćan Miljević solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i Ana Ignjatović Zagorac savremena igračica, članica Bitef Dance kompanije i pedagoškinja savremene igre.

FOTO: Belkisa Beka Abdulović

 

.