Malo pre objavljivanja „Izgubljene sestre“, sedme knjige serijala „Sedam sestara“, 2021. godine, spisateljica Lusinda Rajli (1965–2021) je najavila osmu i poslednju knjigu, obećavši da će odgovoriti na pitanje koje je okosnica priče: ko je Tata Solt? Lusinda je napisala nekoliko važnih delova, uz detaljne beleške o priči. Rajlijeva je izrazila želju da njen najstariji sin Hari Vitaker završi serijal ukoliko ona ne bude u mogućnosti. Tako je i bilo. Nakon Lusindine smrti Hari je objavio da će završiti serijal „Sedam sestara“ u ime svoje majke, pod naslovom „Atlas: priča Tate Solta“. Taj trenutak je konačno došao, pred čitaocima je velika završnica širom sveta popularnog i voljenog serijala.
Poslednja knjiga serijala „Sedam sestara“, prodatog u preko pedeset miliona primeraka, „Atlas – priča Tate Solta“ Lusinde Rajli i Harija Vitakera obuhvata čitav život pun ljubavi i gubitaka, prelazeći kontinente i okeane, dovodeći nas do zapanjujućeg i nezaboravnog završetka.
Pariz, 1928. godine. Jedva živog dečaka pronađenog u vrtu svoje kuće prihvatila je jedna ljubazna porodica. Nežan, talentovan ali prerano sazreo, on pronalazi sreću u novom domu u okrilju ljudi koji mu omogućavaju život o kakvom nije ni sanjao. O svojoj prošlosti, ipak, ne progovara ni reč. Dečak odrasta, otkriva prvu ljubav, počinje studije na prestižnom Pariskom konzervatorijumu… Gotovo da je zaboravio na strahote od kojih je pobegao i obećanje na koje se zavetovao. Ali po Evropi se širi zlo pred kojim niko nije bezbedan. Duboko u sebi zna da će doći dan kada će morati ponovo da beži.
Egejsko more, 2008. godine. Na jahti Titan okupilo se sedam sestara da odaju poslednji pomen ocu koga su toliko mnogo volele i o kojem su tako malo znale. Na opšte iznenađenje, Tata Solt je odabrao da trag do njihovih prošlosti poveri izgubljenoj sestri. Ipak, sa svakim novim saznanjem dolazi i novo pitanje. Sestre moraju da se suoče sa činjenicom da im je voljeni otac bio gotovo stranac. A još će biti potresnije kada shvate koliko njegove tajne i dalje utiču na sadašnjicu.
Roman „Atlas – priča Tate Solta“ Lusinde Rajli i Harija Vitakera možete pronaći od četvrtka 11. maja u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.
Povezana vest:  Migracije iz ugla umetnika - emigranata na novoj izložbi u Novom Sadu