Zorana Arunović i Damir Mikec su u svoju bogatu riznicu trofeja dodali još jednu medalju.

Zorana i Damir su drugog dana Svetskog kupa u Bakuu osvojili srebro u takmičenju miks parva vazdušnim pištoljem.

Naš drugi miks pištoljem, Jovana Todorović/Dimitrije Grgić je osvojio 47. mesto.

Danas je održano i takmičenje miks parova puškom. Vrlo visok plasman u konkurenciji 72 para ostvario je srpski miks Teodora Vukojević/Lazar Kovačević. Iskusni sastav Andrea Arsović/Milutin Stefanović se takođe našao u „gornjem domu“ na 35. mestu.

Sjajni srpski tandem Arunović/Mikec je ove godine na svakom velikom takmičenju osvojio medalju. Zorana i Damir su na  prvom Svetskom kupu u Kairu stigli su do srebra. Potom su u Talinu ponovo postali prvaci Evrope. U aprilu su osvojili zlato na Svetskom kupu u Limi i niz produžili danas srebrom u Bakuu.

Medalja u Limi je njihova deveta u Svetskim kupovima (tri zlata, četiri srebra i dve bronze).

Sitni detalji su odlučivali koja četiri miks tima vazdušnim pištoljem će iz kvalifikacija proći u finale. Učestvovalo je čak 55 parova. Prve tri ekipe – Indija 1, Srbija 1 i Turska 2 su postigli identičan rezultat – po 581 krugova. Tako je broj unutrašnjih centara presudio koji timovi će otići u meč za zlato, a ko će se boriti za bronzu. Indijski tandem je skupio 24, srpski 19, a turski 16 „muševa“, pa su se Indija i Srbija plasirali u finale.

Povezana vest:  Bode Miler zbog operacije leđa pauzira do februara

U timu Indije, jedne od svetskih velesila, bili su Divija Tadigol Subarahu i Sarabjot Sing, koji nikad do sada nisu osvojili medalju u miks takmičenju na velikim svetskim turnirima. Sing se prvi put popeo na postolje osvojivši nedavno zlato u pojedinačnoj konkurenciji na Svetskom kupu na domaćem terenu, u Bopalu.

Duel je od početka bio izjednačena borba. Indijci su bili uspešniji u prvoj seriji, a naš tim ih je sustizao. Posle pet hitaca, Indija je vodila 6:4, a onda je srpski tim u tri serije bio uspešniji, nanizao šest poena za redom i poveo sa 10:6. Međutim, Indijci su uzvratili istom merom – sa 6:0 i preokrenuli rezultat – 12:10. Arunovićeva i Mikec su izjednačili na 12:12, potom na 14:14. U 15. seriji, Indija je bila preciznija i osvojila zlato trijumfom 16:14.

Povezana vest:  KUGLANJE, Kuglaši i kuglašice Beča poneli sedam titula

– Sitni detalji su odlučivali i u kvalifikacijama i u meču za zlato, koji je bio vrlo izjednačena borba. Srećni smo što smo produžili niz medalja, nastavljamo sa radom i nadam se da ćemo se u avgustu, u ovoj istoj dvorani ponovo boriti za medalju, na Svetskom prvenstvu – kazao je Mikec, koji je juče u pojedinačnom takmičenju bio osmi.

Zorana Arunović, osvajač 11.mesta u pojedinačnoj konkurenciji prvog dana SK u Bakuu, je dodala:

– Sport ne bi bio interesantan kada bi bio predvidljiv. Mi smo uvek među kandidatima za medalje, nekad stignemo do njih, nekada ne. Ponekad izgubiš, ponekad pobediš. U svetu streljaštva ima mnogo dobrih individualaca od kojih mogu da se sastave odlični miks parovi. Dobro je da održavamo kontinuitet visokih plasmana. Nama su ciljevi uvek najviši, na takmičenja dolazimo sa željom da osvajamo medalje. Pred nama su sada dva velika izazova, Evropske igre u Poljskoj i Svetsko prvenstvo u Bakuu. Željno iščekujemo šampionat sveta, posebno zato što još uvek nismo osvojili odličje na  planetarnih prvenstvima.

Povezana vest:  Zorana Arunović najuspešniji strelac Beograda u 2019. godini

Vazdušni pištolj, miks: 1. Indija 1 (Divija Tadigol Subarahu i Sarabjot Sing), 2. Srbija 1 (Zorana Arunović/Damir Mikec), 3. Turska 2 (Simal Jilmaz/Ismail Keleš)

Meč za zlato: Indija 1 – Srbija 1 16:14. Meč za bronzu: Turska 2 – Italija 1 17:9. Kvalifikacije: 1. Indija 1 581 (24 unutrašnjih centara), 2. Srbija 1 581 (19), 3. Turska 2 581 (16)… 47. Srbija 2 (Jovana Todorović/Dimitrije Grgić) 562…

Vazdušna puška, miks: 1. Kina 1, 2. Kina 2, 3. Češka 1.

Meč za zlato: Kina 1 – Kina 2 16:14, Meč za bronzu: Češka 1 – Mađarska 2 17:11. Kvalifikacije: 1. Kina 1 634,2, 2. Kina 2 632,8, 3. Mađarska 2 630,8… 11. Srbija 1 (Teodora Vukojević/Lazar Kovačević) 628,6… 35. Srbija 2 (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) 625,4…

Foto: Streljački savez Srbije