Decije_pozoriste_Subotica

Subotica: Zajednička izložba subotičkog Dečjeg pozorišta i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina

Saradnja Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina (Mađarska), započeta maja prošle godine kroz projekat CUL-TOUR u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Srbija-Mađarska, nastavlja se krajem februara.

U ponedeljak, 28. februara, u 18h u galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici biće otvorena zajednička izložba subotičkog Dečjeg pozorišta i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina.

Pozorište lutaka „Kever Bela“ predstaviće plakate i lutke koji prikazuju po jednu od produkcija realizovanih poslednjih godina, od predstava za decu do predstava za odrasle.

-Namera nam je bila da posetioci izložbe upoznaju rad većeg broja naših stvaralaca. Nadamo se da ćemo posetioce izložbe sresti i na našim predstavama. Želimo Vam dobru zabavu – kažu u Pozorištu lutaka “Kever Bela”.

Kever_Bela_Segedin_1Dečje pozorište iz Subotice predstaviće lutke, kostime i umetničke fotografije, koje su samo deo celokupnog repertoara Dečjeg pozorišta, a odnose se na vremenski period od 1980. godine do današnjih dana.

-Izložba dva pozorišta koja imaju zajednički imenitelj lutkarske umetnosti posvećen deci, predstavlja produženi korak prekogranične saradnje Srbije i Mađarske. Otvaraju se fundusi, prikazuju se umetničke fotografije već davnih predstava, sve zarad još boljeg upoznavanja tradicija i umetničkih ukusa dve kulture na samo nekoliko desetina kilometara udaljenosti. Deca koja razumeju i vole jezik igre, uz aplauz koji su davali već međusobno odigranim predstavama, biće u prilici da zagolicaju svoju maštu kroz predstave koje su se nekad i sad izvodile, kako u Subotici, tako i u Segedinu. Pojekat je sufinansiran u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija pod sloganom ‘dobri susedi zajedno stvaraju budućnost – izjavila je povodom izložbe direktorka Dečjeg pozorišta u Subotici – Marta Aroksalaši Stamenković

Povezana vest:  Nova knjiga Štefani Štal - "Ojačaj samopouzdanje" u prodaji od 23. avgusta

Ova zajednička izložba će biti otvorena do 16. marta.

Podsetimo, 8. februara je u Pozorištu lutaka „Kever Bela“ otvorena je izložba Dečjeg pozorišta iz Subotice koja je izazavala veliku pozornost tamošnje kulturne javnosti. Izložba je će biti otvorena do 23. februara.

Pozorište lutaka „Bela Kever“ iz Segedina osnovano je 1946. godine. Osnivači su bili zaneseni srednjoškolci, koji su želeli da što pre zaborave strahote rata, te da pružaju sadržajnu zabavu za decu i odrasle. Među osnivačima je bio i dr Bela Kever, koji je upravljao radom ove trupe sve do svoje smrti 1994. godine, nakon čega je ona, 1996. godine, uzela njegovo ime. Mali ansambl se suočavao sa mnogim poteškoćama tokom višedecenijskog amaterskog rada, a bilo je i takvih trenutaka kada je sam opstanak ove lutkarske trupe bio neizvestan. Godine 1993. Pozorište lutaka je postalo samostalna ustanova grada Segedina. Ova, sada već profesionalna trupa, trudi se da ostane verna tradiciji osnivača, a otvorena je za sva nova, savremena lutkarska stremljenja. U Segedinu i njegovoj okolini već četvrta generacija doživljava prvo pozorišno iskustvo zahvaljujući ovom malom ansamblu, koji nastavlja sa aktivnostima na zadovoljstvo i dece i odraslih.

Povezana vest:  Uronite u lavirint misterija u romanu Sedam smrti

„Dečje pozorište – Dječje kazalište – Gyermekszínház” iz Subotice je nezaobilazna kulturna ustanova ne samo grada već i šire, koja decenijama prikazuje najvrednija i umetnički najrelevantnija scenska ostvarenja iz oblasti domaćeg i međunarodnog stvaralaštva za najmlađu publiku. Teatar je osnovan 1934. godine i svih ovih godina prikazuje predstave na srpskom i mađarskom jeziku podjednako, negujući i afirmišući visoke umetničke i vaspitne vrednosti, poštujući kulturološke razlike i specifičnosti sredine u kojem obitava.

Mnogobrojne nagrade koje je ovo pozorište za svoja profesionalana dostignuća dobijalo na raznim domaćim i međunarodnim festivalima jesu potvrda kvaliteta stvaralaštva, a jedno od najznačajnijih priznanja je svakako i Vukova nagrada Republike Srbije.

Prošle godine, u okviru aktivnosti predviđenih projektom CUL-TOUR, Dečije pozorište iz Subotice je u oktobru odigralo pet predstava u Segedinu dok je Pozorište lutaka „Kever Bela” iz Segedina istog meseca izvelo četiri predstave za decu na teritoriji Srbije, od toga dve u Kanjiži i dve u Horgošu. Tokom novembra, Pozorište lutaka “Kever Bela” iz Segedina igralo je još sedam puta u Srbiji: dva puta u Subotici (“Krčma kod radoznalog hrčka”, 7. novembra), tri u Senti (“Ivica i Marica”, 8. novembra) i dva puta u Čoki (“Krčma kod radoznalog hrčka”, 15. novembra).

Povezana vest:  Međunarodni festival pozorišta za decu

Previđeno je da projekat traje trinaest meseci i u tom periodu obuhvati već održano, sedamnaesto (16-22. maja 2010), i predstojeće, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (15-21. maja 2011), a u okviru njih reprizu subotičkog Festivala u Segedinu kao i gostovanja segedinskog Pozorišta u Srbiji. Pored toga i već pomenutih gostovanja u jesen prošle godine, kao i najavljenih izložbi, u planu su i okrugli stolovi i lutkarske radionice za decu i pozorišne stvaraoce.

Cilj projekta je podsticanje međuregionalne, ali i šire, međunarodne kulturne saradnje u oblasti pozorišnog stvaralaštva za decu, poboljšanje transkulturne cirkulacije umetničkih dela i interakcije među stanovnicima pogranične oblasti kako bi se produbio osećaj zajedništva, obogatili kulturni sadržaji i društveni život i stvorile nove mogućnosti razmene.

Nosilac projekta je Otvoreni univerzitet iz Subotice kao izvršni producent Međunarodnog festivala pozorišta za decu, dok je Pozorište lutaka “Kever Bela” partner sa mađarske strane.