Ovogodišnje, 10. jubilarno izdanje Bijenale umetničkog dečjeg izraza u Pančevu (BUDI), čija je tema „Otključano nebo”, otvoreno je u ponedeljak,  15. maja na Svetski dan porodice, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Manifestacija će trajati do 15. juna na više lokacija u Pančevu, uz više od 70 besplatnih programa namenjenih deci i mladima. Ovogodišnja zemlja gost-domaćin Bijenala je Nemačka.

Na otvaranju manifestacije prisutnima su se obratili Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Grada Pančeva, Roman Strakoš, generalni direktor kompanija Brose Srbija koja je i generalni sponzor manifestacije, i Anke Konrad, Ambasadorka Savezne republike Nemačke u Srbiji.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva prisutnima se obratio rečima: „Ja sam veoma ponosan što večeras, zajedno sa svima vama, mogu da otvorim 10. jubilarni BUDI, jer ova manifestacija čini naš grad specifičnim. Vama deco želim da uživate, da kroz kulturu otključavate vašu maštu, da stičete nova znanja i upoznajete nove kulture i prijatelje.“

Povezana vest:  Jovan Kolundžija počasni gost koncerta u Briselu

Roman Strakoš, generalni direktor kompanija Brose Srbija prilikom obraćanja publici je rekao: „Velika mi je čast što sam danas sa vama, i što je ispred kompanije Brose otvaramo ovaj sjajan festival, koji će imati više od 70 aktivnosti u naredne četiri nedelje. Tragični događaji koji su se desili poslednjih dana dali su nam do znanja da moramo da počnemo da razmišljamo kako provodimo vreme sa našom decom i porodicom. Sada je vreme da promenimo naš način ponašanja i stavimo principe porodice na prvo mesto, a to su ljubav, podrška, razumevanje i uzajamno poštovanje. Dečji osmeh, to je najlepša i najjača motivacija za sve nas“.

Povezana vest:  Knjiga novih recepata Steve Karapandže "Kreativna kuhinja"

Anke Konrad, Ambasadorka Savezne republike Nemačke u Srbiji je poručila prisutnima: „Veliko mi je zadovoljstvo što je Nemačka ove godine izabrana kao zemlja gost-domaćin 10. BUDI-ja. U umetnosti se otvara novi univerzum, koji nas vodi u svet pun avantura, magije i inspiracije. Drago nam je što ovaj festival čini deci dostupnim ovaj uzbudljiv svet. Posebnu ulogu u tom svetu umetnosti su zauzimale knjige, i velika mi je čast što su dečje knjige brojnih nemačkih autora, poput Braće Grim, Karla Maja, Mihaela Endea, Kornelije Funke, u Srbiji toliko poznata i popularna. Zahvalila bih se svim velikim i malim umetnicima koji su svoja dela stavili na raspolaganje manifestaciji, ona će inspirisati sve nas u Srbiji, a i šire“.

Povezana vest:  Stojeće ovacije na spektakularnom koncertu soprana Tamare Rađenović

U okviru programa otvaranja manifestacije nastupili su horovi: Vokal kids, Muzička škola „Jovan Bandur” i Merry Gospel Choir, kao i Gimnazijalski Idol, sastav đaka Gimnazije „Uroš Predić”. Otvorena je i međunarodna izložba radova nagrađenih na 10. BUDI konkursu „Otključano nebo”u Galeriji savremene umetnosti.

10. Bijenale umetničkog dečjeg izraza organizuju Kulturni centar Pančeva i Udruženje građana BUDI. Manifestaciju tradicionalno podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Pančevo i brojni drugi pokrovitelji. Generalni pokrovitelj 10. BUDI-ja je kompanija Brose.

Foto: Goran Nikolić