Roman „Sva siročad Bruklina“, ovenčan nagradom National Book Critics Circle, maestralna je detektivska priča Džonatana Litema koja je „oduvala“ sopstveni žanr.

Bruklinsko siroče Lajonel Esrog sam je sebe naimenovao za glavnu nakaznu atrakciju u kraju, pa nije čudo što ga svi zovu Cirkus. On boluje od Turetovog sindroma zbog čega ima opsesivno-kompulzivne verbalne tikove koji mu od života prave pakao. Sa tri veterana iz sirotišta radi za harizmatičnog sitnog kriminalca Frenka Minu. Bez njega im je život nezamisliv, pa im ne smeta što ih često šalje na zadatke s one strane zakona.

Povezana vest:  Pronađen mrtav Kazuki Takahaši, tvorac serijala manga stripa

Ali kada Frenka ubiju, jedan Lajonelov ortak završiće u zatvoru, a druga dvojica će se boriti za mesto vođe. Pošto više nikome ne može da veruje, sâm započinje istragu o ubistvu pokušavajući da drži kakav-takav red u svojoj glavi i svojim rečima. Lajonelov svet će se okrenuti naglavačke kako bude sve dublje zalazio u svet kriminala, a jedini saveznik će mu biti sopstvena hrabrost.

Povezana vest:  Zavirite u prvi roman za decu čuvenog glumca Nikole Đurička: Vrabac Džoni

„Sva siročad Bruklina“ su briljantan omaž klasičnom detektivskom romanu iz pera jednog od najcenjenijih pisaca svoje generacije.

Knjigu „Sva siročad Bruklina“ Džonatana Litema možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.