Bogat kulturni program objedinjen pod naslovom Nedelja italijanske kulture u Novom Sadu održava se od 20. do 26. maja, povodom 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, gde će Italija biti zemlja partner. Program organizuje Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu i brojnim saradnicima. Biće priređen veliki broj programa posvećenih italijanskoj kulturi u različitim oblastima, kao što su: muzika, igra, pozorište, film, umetnost, lingvistika. Detaljan program dostupan je na sajtu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

  • Atraktivan koncert „Noć tarante – Ritam i strast Apulije“održava se u subotu, 20. maja u 20.00 časova na platou ispred Kulturne stanice Svilara. Nastupaju orkestar, dva pevača i troje igrača. Koncert je na otvorenom, ulaz je slobodan. „Noć tarante“ je najveći festival u Italiji i jedna od najznačanijih manifestacija posvećenih narodnoj kulturi u Evropi. Program kombinuje etno muziku, rok, džez i simfonijsku muziku.
  • Omaž italijanskoj umetnosti biće priređen od 20. do 26. maja na Petrovaradinskoj tvrđavi u Muzeju grada Novog Sada izložbom „Italijanska umetnost na Tvrđavi“. Postavka obuhvata slike italijanskih autora iz Zbirke strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni muzeja.
  • Na Katedri za italijanske i iberoameričke studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu 20. i 21. maja održava se međunarodna konferencija „Italijanski jezik, književnost, istorija i kultura. Susreti u stvarnom, virtualnom i imaginarnom prostoru“.
  • Dani italijanskog filma održaće se od 21. do 25. maja u Kulturnom centru Novog Sada. Program obuhvata jedanaest filmova savremene produkcije koji će biti prikazani u originalnoj verziji na italijanskom jeziku sa titlovima na srpskom. Ulaz je slobodan.
  • Koncert „Piano&Movies” italijanskog pijaniste Roberta Turina, organizovan u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu, održaće se u ponedeljak, 22. maja u 20.00 časova u Kulturnoj stanici Svilara. Ulaz je sobodan. Program ovog pijaniste predstavlja omaž velikim divama i slavnim ličnostima iz oblasti filma, kao i originalnu transkripciju za klavir muzike koju je Nino Rota napisao za film „Kazanova“Federika Felinija.
  • Književni resital „Nepostojeći vitez“, prema istoimenom romanu Itala Kalvina, održaće se u utorak, 23. maja u 20.00 časova u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Producent predstave je Enriko Kareta a režiju potpisuju Amandio Pinjeiro i Džim Kalder. Glumac švedskog porekla Jakob Olesen sam tumači sve likove u ovom Kalvinovom delu. Adaptaciju teksta su uradili Frančesko Nikolini i Jakob Olesen, za kostime se pobrinula Margaret Rejvud a za dizajn svetla i zvuka Fabricio Đometi. Predstava se izvodi na italijanskom jeziku sa titlovima nastalim adaptacijom izdanja na srpskom jeziku „Nepostojećeg viteza“, trećeg romana trilogije pod nazivom „Naši preci“ Itala Kalvina, koje je u prevodu Ane Srbinović objavila izdavačka kuća Paideia (2007). Ulaznice se mogu kupiti na blagajni pozorišta.
Povezana vest:  "Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa" u prodaji od 27. februara

Institucije koje učestvuju u realizaciji Nedelje italijanske kulture u Novom Sadu, pored Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Ambasade Italije, jesu sledeće: Kancelarija ICE u Beogradu, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Kulturna stanica Svilara, Muzej grada Novog Sada, Kulturni centar Novog Sada, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Pozorište mladih, Fondacija „Noć tarante“.

Povezana vest:  16. međunarodni festival gitare od 10. do 15. marta

Foto: Brunosergio