Festival-u-Opoziciji u organizaciji Centra za nove medije_kuda.org počeo je u KC Labu u Novom Sadu u četvrtak 8. juna i trajaće do nedelje, 11. juna 2023. godine. Ovaj format, kao platforma za uspostavljanje odnosa između umetnosti, edukacije i politike improvizacije, orijentisan je ka stvaranju privremenih zona grupnosti, razmene i podrške improvizacionoj praksi koja radi/proizvodi u zvuku, sa zvukom i oko zvuka.

U uvodnom govoru prisutnima se obratio Zoran Pantelić, umetnik i urednik programa kuda.org: “Improvizacija je jako sredstvo i metafora za kolektivnu praksu. U našem radu trudimo se da istaknemo ovaj fenomen i potencijal umetničkih grupa u društvenom kontekstu.  Svi prisutni dolaze iz određenih aspekata improvizacije – iz muzike, vizuelnih umetnosti, plesa, i tako dalje. Naša glavna želja je da vas sve okupimo i provedemo što više vremena zajedno, probamo da spojimo neke naše taktike i iskustva, učimo jedni od drugih kako da predstavimo ideje i povežemo se u budućim produkcijama. Svakog dana imaćemo sešne koji su već osmišljeni sa učesnicima, ali svi su dobrodošli da se uključe”.

Na Festivalu-u-Opoziciji u četiri programske celine učestvuje preko 40 učesnika, učesnica i organizacija iz devet evropskih zemalja. Stalni pogoni događaja – OUR ‘Accompanyings’ (improvizacije i performansi), DžuBoks (razmena materijala), Zvučna instalacija i Čitalački pult – iniciraju umetničku produkciju u festivalskom formatu, i to sa namerom da afektizuju i konceptualizuju improvizaciju kao umetnički, kulturni i društvno-politički (protiv)stav suprotstavljen komercijalizaciji, trivijalizaciji, depolitizaciji i predatorskoj utilitarizaciji umetnosti.

Programska celina OUR ‘Accompanyings’ započela je programom improvizacije Moving Together+ koji je vodila Marianna Karava. “Moja ideja u vezi improvizacije, pokreta i plesa je da iskoristim improvizaciju ne samo za kreiranje sadržaja, koreografije i slično, već i kao sredstvo koje će nam pomoći da se povežemo, komuniciramo i vidimo kako možemo da ostvarimo interakciju. Mi umetnici imamo tendenciju da radimo ili skroz sami, ili u kolektivu gde gubimo lični interes. Moje pitanje je – šta znači biti otvoren za okruženje, komunikaciju i interakciju s ljudima, ali istovremeno uz zadržavanje ličnog identiteta. Zanima me taj balans, i to je ideja radionice”, istakla je Karava.

Povezana vest:  Kulturne stanice u znaku Međunarodnog dana Roma

Program prve večeri manifestacije nastavljen je prezentacijom radionice Jake Bergera pod nazivom Improvisation as a life skill. Na ovoj radionici Berger je predstavio osnove improvizacije s naglaskom na uzajamno slušanje, kao i slušanje zvukova iz spoljnog sveta koji nas okružuje. Prve večeri održan je i poetski performans Cross=Poetry koji su vodili Jelena Anđelovski i Stevan Bradić. Kroz nekoliko jednostavnih vežbi, zajedno sa učesnicima, troje autora probali su da uspostave potpuno prisustvo u momentu, i koristili Cross-poetry tehniku za pisanje zajedničke pesme.

U petak 9. juna od 11 do 14 časova na programu je prvi dan radionice Jake Bergera Improvisation as a life skill, dok će od 12 časova biti održana prezentacija i diskusija Luke Čaba Fixation to Fixed, gde će u razgovoru učestvovati Zsolt Polgar, Vladimir Rašković, Ilia Belorukov, Filip Vlatković, i Ksenija Stevanović.

Od 16 časova na programu je prezentacija echoraum, prostora za kulturu u Beču čiji je fokus na savremenim i eksperimentalnim formama muzike, o kome će govoriti Alisa Beck i Sara Zlanabitnig. O Sajeta festivalu u mestu Tolmin u Sloveniji će potom govoriti programski urednik ove manifestacije Janez Leban, nakon čega sledi prezentacija švajcarske asocijacije Bruit Association posvećene improvizaciji i eksperimentu, o kojoj će govoriti Jonas Kocher i Gaudenz Badrutt. Ova tri programa moderiraće Brigitte Egger.

Povezana vest:  U Beču otvorena kancelarija u Betovenovu čast

U 19 časova publika će moći da pogleda performans Ivara Robana Križića Performing Reflection – From Workshop to Performance and Everything In-Between, a potom i poetski performans Cross=Poetry.

U subotu 10. juna, od 11 do 14 časova na programu je drugi dan radionice Jake Bergera Improvisation as a life skill. Od 12 do 14 časova biće održane dve prezentacije: Davorka Begović i Pavle Jovanović predstaviće se kroz program “A DIY guide of the educational module collectiveness Creating Sounds Together, Kontejner”, a Andrej Mirčev će govoriti na temu “Sonic opposition and the fractures of the public body”.

Za 16 časova zakazana je diskusija “Beyond Borders – Radio as Artspace” u kojoj će učestvovati Zahra Mani, Ksenija Stevanović, i Bojana S. Knežević uz moderaciju Brigitte Egger.  U 17 časova na programu je performans savremenog plesa Improvisation as a Practice of Nostalgia Exploration and Adaptation u izvođenju Ane Belorukove, u kome autorki mogu da se priključe kreativni izvođači iz različitih sfera umetnosti, radi istraživanja konteksta stanja kao što su nostalgija i adaptacija. Za njim sledi i performans  “Hear” Daniila Gorokhova.

U 19 časova publika će moći da pogleda performans Dejane Sekulić: The Mass of a Sound, Entering my Body for a Performer, Electronics and Video, u kome će autorka probati da kroz performans publiku aktivno uvuče u razmišljanje o tome kako kako percipirati, doživljavati, pamtiti, i koristiti zvuk. Na programu je i treće izvođenje poetskog performansa Cross=Poetry.

Poslednjeg dana manifestacije, u nedelju 11. juna, u prvom programskom bloku od 11 do 14h biće održana prezentacija i performans Nenada Markovića Blanko project by Ensemble Phoenix, tokom kojeg će biti izvedene kompozicije koje su za ovu priliku kreirali Svetlana Maraš i Lucas Niggli, Ensemble Phoenix & Phill Niblock. U 16 časova biće održana prezentacija Luke Čaba Sound Trigonometry, nakon čega sledi improvizovani performans Marianne Karave Now Now Now.  Od 19 do 20 časova na programu je poetski performans Cross=Poetry i program Artana Sadikua pod nazivom  Every Sound is Valid >>> Loosing the Locus >>> Don’t Believe That You Have Rights >>> What Does the Sound Do When It Sounds.

Svake večeri Festivala-u-Opoziciji, u okviru programa OUR ‘Accompanyings’ od 21 do 23h održavaju se otvorene impro sesije i performansi.

Povezana vest:  Bojana Stamenov, Nikola Arsenijević i Trio Aeris na 9. Belgrade SAXperience festivalu

Svakog dana manifestacije, publika u KC Labu može da prati i programske celine DžuBoks (QR kod za preuzimanje i razmenu muzike sa servera i preko wi-fi mreže), Čitalački pult (izdanja Rab Rab Press, Research_Archiving Zavod SPLOH i kuda.org, itd.) i Zvučna instalacija (The Out To Lunch Show, Internet arhiva radio emisija, AMM All starts London, Ben Watson – London). Ovi programi će biti otvoreni za goste festivala 8. juna od 17 do 23h, 9. i 10. juna od 11 do 24h, i 11. juna od 11 do 23 časa.

Foto: Minja Smajić