„Besplatna dostava“, izmenjeno i dopunjeno izdanje romana „Amaruši“ Vedrane Rudan, jedne od najpopularnijih i najčitanijih književnica u regionu, problematizuje jednu od najvažnijih tema današnjice: poziciju deteta u kapitalizmu. Babe i dede, preopterećeni vrtići, školice za tenis i fudbal, časovi plivanja, baleta i klavira, samo su neke od adresa na koje se deca poput paketa besplatno dostavljaju kako bi roditelji mogli što više da rade.

Iva ustaje u šest, radi dva posla, govori nekoliko jezika i jedva spaja kraj s krajem. Njen muž Igor, i pored završenog fakulteta, mora da konobariše, lepi pločice i obezbeđuje bordele. Njih dvoje gotovo da i ne viđaju svoju ćerku Katarinu, zvanu Amaruši, koju redovno (d)ostavljaju Ivinoj majci Nini na čuvanje.

Povezana vest:  Nedelja knjiga Dejana Stojiljkovića

Uspešna i kontroverzna spisateljica Nina ne mora da brine o novcu, ali je i pored toga stalno zabrinuta. Nakon dvadeset pet godina velike ljubavi napustio ju je muž zbog druge, dvadeset godina mlađe žene.

Dok Iva i Igor pokušavaju da se izbore sa surovom svakodnevicom, a Nina da prežali muža, za Amaruši niko nema vremena. Iako nevidljiva za druge, Amaruši, međutim, vrlo dobro vidi sve.

Povezana vest:  "Tušta i tma" Miljenka Jergovića i Svetislava Basare u prodaji

Vedrana Rudan u svojevrsnom predgovoru dopunjenog izdanja romana „Amaruši“ kaže: „Piscu su knjige poput djece. Sve ih voliš, posebno onu koja nije baš imala sreće u životu. ’Amaruši’ je moje nesretno dijete koje je hrvatski izdavač pre deset godina pustio niz vodu. (…) Nikad se s tim nisam mogla pomiriti. (…) Odlučila sam potražiti pomoć, udahnuti život u ’Amaruši’. I eto je pred vama. Živa, vesela, hrabra, nevidljiva djevojčica koja sve vidi. Amaruši jest ostala besplatna dostava, Amaruši jest ostala paket. Ima li išta ljepše na ovome svijetu od skidanja omota? Ruke ti drhte, srce lupa glasno. Što se krije u paketu?“

Povezana vest:  Izložba "infoSTANAR" Marije Ćalić u Galeriji DOB

„Besplatna dostava“ u prodaji je od subote 10. juna u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.