Sinoć su, pred prepunim auditorijumom Katedrale Blažene Djevice Marije na Neimaru, svečano otvoreni 23. Dani orgulja – Dies organorum rečima dobrodošlice muzičarima, pokroviteljima festivala i posebno publici koje su uputili Aleksandar Ilić, direktor KCB u odlasku i urednica Muzičkog programa KCB Ljubica Solunac.

Koncert koji je otvorio 23. Dane orgulja – Dies organorum izveo je mađarski orguljaš Žolt Mesaroš, istraživač opusa za orgulje Franca Lista, orguljaš i muzički direktor u Glavnoj župnoj crkvi unutar zidina Budimpešte. On je na Danima orgulja program započeo svojom kompozicijom, a potom interpretirao i dela Lista, Vagnera, Donanjija i Vijerna.

Povezana vest:  Milion dinara onima kojima je najpotrebnije

Nakon nastupa u Beogradu na 23. Danima orgulja on će nastupiti i u Subotici u okviru manifestacije Noć orgulja, a oba gostovanja podržalo je Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske – Collegium Hungaricum u Beogradu.

Festival Dani orgulja / Dies organorum posvećen je kako klasičnom muzičkom nasleđu kompozicija specifično za orgulje, tako i savremenim izvođačkim praksama. Ove godine nastupiće orguljaši iz Nemačke, Mađarske, Austrije, Norveške, Hrvatske i Srbije.

Među ostalima, zahvaljujući nastavku saradnje sa Muzičkom produkcijom RTS-a, a na festivalu nastupiti naš najznačajniji vokalno-instrumentalni sastav Hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije. Koncert Orgulje u savremenim muzičkim tokovima, osim samog izvođačkog dela, sadržaće i vizuelne improvizacije u vidu svetlosne instalacije koje je osmislio Izvanredni Bob. Festival uključuje i program za decu, kao i Letnju školu orgulja.

Povezana vest:  O modi i Bernatu Klajnu u nastavku ciklusa tribina o Jugoslaviji

Festival se održava zahvaljujući ljubaznosti Beogradske nadbiskupije i župnika Katedrale Blažene Djevice Marije u čijem su vlasništvu raskošne orgulje graditeljske kuće Zanin iz Italije, na koje smo, kao građani Beograda, toliko ponosni. Samo postavljanje ovog instrumenta bilo je povod za pokretanje festivala 2001. godine.

Festival se realizuje uz podršku Ministarstva kulture RS, Grada Beograda, Beogradske nadbiskupije, Goethe-institut u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma, Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske – Collegium Hungaricum u Beogradu, Sokoja, norveške fondacije Fund for Performing Arts i Kulturdirekoteratet (Arts and Culture Norway), kao i Informatike i Alma Quattro.

Povezana vest:  Novi roman Toma Klensija u decembru

Ulaz na sve koncerte je slobodan.
Detalje programa naći ćete ovde: https://www.kcb.org.rs/category/muzicki-program/

Foto: Tanja Drobnjak © KCB