Šta vidim kad zatvorim oči? Pozivamo vas da u subotu 22. jula, tačno u 16 časova zatvorite oči u Muzeju savremene umetnosti i prepustite se Borisu Dončiću, vodiču na neviđeno kroz „Plavu izložbu“.

„Plava izložba“ je osmišljena sa ciljem da se umetničko nasleđe približi slepim i slabovidim ljudima i da se videćoj publici ponudi drugačiji doživljaj i prilika za novo sagledavanje likovne umetnosti. Muzej u svojim zbirkama broji preko 8.500 dela jugoslovenske i srpske umetnosti od početka 20. veka do danas, koja su uglavnom nedostupna slepim i slabovidim ljudima. Na „Plavoj izložbi“ predstavljeno je dvanaest dela iz zbirki Muzeja i isto toliko prilagođenih interpretacija koje su izveli studenti Vajarskog odseka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izabrana dela mogu se povezati sa univerzalnim značenjima i simbolikom plave boje, tako da ne moramo nužno da vidimo boju da bismo je doživeli. Na ovakvom primeru percepcije, preplitanju univerzalno prihvaćenih i subjektivno stečenih značenja, ističe se inkluzivni momenat i poziva se na prepoznavanje i prihvatanje da svako ima pravo na svoju jedinstvenost i individualnost.

Povezana vest:  Dečji dani kulture od 13. do 17. aprila!

Ukoliko prepustimo svom čulu dodira, sluhu, mirisu, svom fizičkom telu da doživi umetnost, možemo jasnije iskusiti neke stvari koje nam inače izmiču iz vida.

Vođenje na neviđeno kroz „Plavu izložbu“ odvija se tako što videća publika stavi poveze na oči, koristeći taktilne staze za kretanje kroz prostor izložbe i prateći uputstva vodiča Borisa Dončića, upušta se u avanturu višečulne šetnje i jedinstvenog iskustva.

Povezana vest:  Izložba Roba Vudkoksa u beogradskom Narodnom muzeju

Na izložbi su dela umetnika Milana Milovanovića, Ivana Tabakovića, Petra Dobrovića, Petra Omčikusa, Radomira Reljića, Zorana Petrovića, Dušana Otaševića, Sanje Iveković, Tomislava Peterneka, Uroša Đurića i Saše Tkačenka. Interpretacije umetničkih dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti izradili su studenti Milica Anđelić, Ivan Bon, Bogdan Đukanović, Nikita Živanović, Strahinja Zoćević, Teodora Jovanović, Jana Jovašević, Ana Kocić, Pavle Radović, Vukašin Rajković, Maja Rakočević Cvijanov, Jouju Ren i Obrad Ćešić, uz mentorstvo profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića. Pomoć u realizaciji izložbe pružio je Savez slepih Srbije, popsebno Boris Dončić bibliotekar i urednik u studiju Biblioteke Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“, kao i stručnjaci iz Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“. Kustoskinje izložbe su Senka Ristivojević i Katarina Krstić.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe radova Save Sandića 9. Jaunara u Narodnom muzeju

Izložba je opremljena tiflo trakama koje olakšavaju kretanje kroz postavku. Pored interpretacija u prostoru izložbe, informacije o izloženom delu se mogu naći na legendama koje su prilagođene slabovidima, ali i štampane na Brajevom pismu. Dodatne informacije i audiodeskripcija dostupna je na audio nosačima u prostoru izložbe, ali i na internetu, a pristup se dobija jednostavnim skeniranjem QR koda na legendi dela. Autorka tekstova audiodeskripcije izloženih dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti je Violeta Vlaški, a tekstove su čitali Ivana Đorđević, Aleksandra Hadžić i Vladimir Jelenković.

Vođenje na neviđeno se odigrava u manjim grupama i neophodno je da se unapred prijavite na adresu [email protected].

Foto: Bojana Janjić