U izdanju Mascoma objavljeno je srpsko izdanje knjige „Bordejn: Kompletna usmena biografija“ autorke Lori Vulever.

Entoni Bordejna poznajemo kao najboljeg kuvara među piscima i najboljeg pisca među kuvarima, legendu koja je skinula zavesu sa kulinarskog sveta i prikazala ga u svim nijansama njegove ne uvek tako lepe realnosti, kralja ulične hrane. Poznajemo ga kao televizijsko lice, šarmantnog dugajliju koji je širom otvorenih očiju putovao svetom upoznajući se (i upoznajući nas!) sa njegovim najzabačenijim kucima.

Lori Vulever, spisateljica i urednica, kao asistentkinja Bordejna provela je bezmalo celu jednu deceniju. Zajedno sa njim, potpisala je naslove Appetites: A Cookbook i World Travel: An Irreverent Guide, broj jedan na listi bestselera Njujork tajmsa. Vulever je imala priliku da Tonija upozna iz najrazličitijih aspekata, u najrazličitijim ulogama – od onih sa kojima je radio u kuhinjama, preko kolega iz sfere pisanja i izdavaštva, televizijskih partnera, pa sve do njegove kćerke i najpouzdanijih saradnika.

Povezana vest:  Sju Monk Kid o svom novom romanu

„Mislila sam da već prilično dobro poznajem Tonija. Znala sam gde je skoro svakog minuta svakog dana, sa kim je, šta je planirao da radi i zašto. Duboko sam poznavala njegov rad, dobro sam znala njegov izraz i svaki detalj njegovih veoma poznatih početaka. Međutim, u razgovoru sa ljudima koji su ga poznavali u mladosti, kao svojeglavog studenta, novopečenog kuvara, zabušanta sa plaže putujućeg šefa kuhinje, ambicioznog mladog pisca, televizijsku zvezdu skoro protiv svoje volje, uzornog muža i oca, prijatelja i saradnika punog podrške… shvatila sam da sam stvarno upoznala samo delić onoga što je Toni bio, samo delić onoga šta ga je motivisalo, njegove ambivalentnosti, njegove ranjivosti, njegovih slabih tačaka i njegove briljantnosti,“ navodi autorka u predgovoru knjige.

Povezana vest:  Mesec filma u Evro-Đunti knjižarama

Erik Riper, Hoze Andres, Najdžela Loson, Patrik Raden Kif, Bil Buford, Kristijana Amanpur, V. Kamau Bel, kao i članovi porodice, uključujući njegovog brata Kristofera Bordejna i pokojnu majku Gledis Bordejn, svako iz svoje perspektive, u ovoj knjizi, svedoče o različitim Tonijevim licima, o stvarima koje su ga pokretale, o njegovoj ambivalentnosti, ranjivosti, zabludama i njegovoj genijalnosti.

Bez presedana po obimu i duboko intimnom uvidu u njegov život, ova Bordejnova biografija jedinstveno je svedočanstvo o izuzetnom čoveku, ispisano rečima ljudi koji su činili njegov svet.

Povezana vest:  Fondacija „Novi Sad 2021“ poziva umetnike i kulturne radnike na program razmene sa Japanom

Svi zainteresovani novo izdanje „Bodrenja: Kompletna usmena biografija“ mogu da nabave u knjižarama Vulkan, Delfi, Booka, kao i u MASCOMSTORE radnjama: Čumić, Galerija, Delta, Ušće, ali i da, uz besplatnu dostavu, poruče preko mascom.rs veb sajta.

Foto: Mascom/Promo