pozoriste_maske

Slovensko narodno gledališće iz Ljubljane u JDP-u u martu

Ansambl Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane izvešće krajem marta u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) u Beogradu predstave dva ugledna slovenačka reditelja srednje generacije Vita Taufera i Diega de Brea.

Predstava „Platonov“ Antona Čehova, u režiji Vita Taufera, biće izvedena 31. marta na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ JDP-a, saopšteno je iz tog teatra.

Povezana vest:  SVET PASA - nova knjiga u izdanju Kreativnog centra

„Platonov“ je priča o srećno oženjenom seoskom učitelju koji se istovremeno zapliće u niz ljubavnih avantura. Ipak, Platonov nije Don Žuan, već Hamlet koji nije u stanju da donese odluku. Radnja komada izmeštena je u 60-te godine 20. veka.

Reditelj Vito Taufer i glumački ansambl oživeli su nade i očajanja Čehovljevih likova preplitanjem smešnog i tužnog, banalnog i uzvišenog.

Na sceni Teatra „Bojan Stupica“ slovenački glumci izvešće 30. Marta komad „Kad sam bio mrtav“, burlesku Ernsta Lubiča u režiji Diega de Brea.

Povezana vest:  MAU za sve, svi u MAU: Besplatan program za penzionere Muzeja afričke umetnosti u Beogradu

Ključ rediteljske postavke je u podeli muških i ženskih uloga muškarcima, što je proverena formula za stvaranje komičnih efekata.

Ansmbl JDP-a gostovaće 21. marta u Novom pozorištu u Budimpešti, gde će u okviru „Prolećnog festivala“ izvesti predstavu „Mletački trgovac“ Viljema Šekspira, u režiji Egona Savina.

Iz JDP-a je, takođe, najavljeno da će na sceni Teatra „Bojan Stupica“ u aprilu biti postavljen komad „Izgnanici“ Džejmsa Džojsa, u režiji Bojana Đorđeva.

Povezana vest:  Veče baleta i mode sutra u Narodnom pozorištu

Džojs se u „Izgnanicima“ bavi kompleksnim ljubavnim četvorouglom koji čine dva muškarca i dve žene, povezani prijateljstvom erotskom privlačnošću, brakom i rodbinskim vezama.

Uloge su poverene: Goranu Jevtiću, Seni Đorović, Nikoli Vujoviću i Nataši Marković.