Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, saopštilo je imena tročlanog stručnog žirija, koji će odlučivati o laureatu za prestižnu Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora za 2024. godinu iz oblasti umetničke igre (klasičan balet, savremena igra, narodna igra), a koja se tradicionalno dodeljuje svakog 29. aprila na Svetski dan igre u Muzeju narodnog pozorišta u Beogradu, saopštio je predsednik udruženja Aleksandar Ilić.

U sastavu žirija, kao i prethodnih godina, delovaće predstavnici iz sve tri oblasti umetničke igre: Toma Križnar solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu – ovogodišnji laureat Nagrade Terpsihora, Milica Cerović, koreografkinja i Andrija Karaklajić Prvi solista Ansambla narodnih pesama i igara „KOLO“, asistent i pedagog za narodnu igru.

Povezana vest:  Otvorena izložba “Connecting the Future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” u Galeriji DOTS

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora dodeljuje se u 2024. godini, trinaesti put po redu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO 1982. godine, a dosadašnji dobitnici nagrade Terpsihora su Ana Pavlović prvakinja baleta, Jovan Veselinović prvak baleta, Konstantin Kostjukov prvak baleta i koreograf, Đorđe Makarević prvak baleta i koreograf, Mira Nešić pedagog klasičnog baleta, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević prvakinja baleta, Milan Rus prvak baleta, Igor Pastor prvak balet i koreograf, Olga Olćan Miljević solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i Ana Ignjatović Zagorac savremena igračica, članica Bitef Dance kompanije i pedagoškinja savremene igre i Toma Križnat, solista Baleta Narodnog pozorišta.

Povezana vest:  Od sutra jednom mesečno radionice za decu na Kolarcu

Autorka svih medaljona Terpsihora koji je izrađen od čistog sterlinškog srebra 925, je umetnica Tamara Mladenović koja živi i stvara u Grčkoj.

Foto: Belkisa Beka Abdulović