Istanbul, vodeća globalna destinacija prepuna jedinstvenih iskustava, takođe je odličan grad za decu. Različiti istanbulski muzeji proširuju svest dece o kulturi, umetnosti, tehnologiji i istoriji dok kreiraju nezaboravne trenutke za celu porodicu.

Avioni, automobili i još mnogo toga: Muzej Rahmija M. Koča

Otvoren 1994. godine, Muzej Rahmi M. Koč je jedan od jedinstvenih muzeja u Istanbulu. Smešten u Haskoju na obali Zlatnog roga, muzej je jedini veliki muzej u Turskoj posvećen istoriji transporta, industrije i komunikacija. Muzej obećava nezaboravno putovanje u prošlost sa eksponatima klasičnih automobila, prvih tramvaja, čamaca, starih aviona, parobroda i prve vrste starih bicikala sa visokim prednjim točkom, a posetioci takođe mogu proširiti svoje horizonte u odeljcima posvećenim naučnim pronalascima i alatima. Zbirka Muzeja takođe uključuje neke od ličnih stvari Mustafe Kemala Ataturka. Muzej Rahmi M. Koč redovno organizuje razne aktivnosti i radionice za decu, tokom kojih njihovi roditelji mogu da uživaju u obližnjim kafićima i restoranima na obali moreuza.

Povezana vest:  Hitlerov Majn Kampf ostaje tabu knjiga u Izraelu

Putovanje u detinjstvo: Muzej igračaka

Istanbulski muzej igračaka, smešten u istorijskoj vili u Kadikoju, najpoznatijoj četvrti na anadolskoj strani, dočekuje posetioce svih uzrasta u živopisnom svetu igračaka. Sa kolekcijom igračaka koju je tokom dve decenije sakupljao pesnik Sunaj Akin iz antikvarnica i aukcija u više od 40 zemalja, Muzej igračaka je odlično mesto za roditelje i decu da provode vreme zajedno. Muzejski eksponati uključuju najpoznatije primere igračaka od 1700-ih do danas, nudeći roditeljima i deci priliku da uče o svetskoj istoriji na zabavan i nezaboravan način. Pored toga, Istanbulski muzej igračaka bio je pionir u osnivanju sindikata dečijih i muzeja igračaka širom sveta, dajući Istanbulu titulu „prestonice muzeja igračaka“.

Povezana vest:  Novi roman Gijoma Musoa Tajni život pisaca od sada u prodaji

Gde vreme staje: Miniaturk

Još jedan muzej koji deca vole je Miniaturk, koji okuplja arhitektonsko nasleđe civilizacija koje su vladale Anadolijom kroz istoriju. Miniaturk, otvoren za posetioce 2003. godine sa sloganom ‘Mali model velike zemlje’, predstavlja jedinstveni park u kome su izložene makete najznačajnijih dela Turske u razmeri 1/25. Minijaturni modeli 137 arhitektonskih dela, od karavan-saraja do kompleksa, džamija, crkava i sinagoga, i drevnih zgrada do palata, prikazuju umetnost i arhitekturu Turske. Poseta Minijaturku je divan uvod u tursku istoriju!

Povezana vest:  Od 13. do 25. septembra 54. i 55. izdanje Bitef festivala

Svet opsena: Muzej iluzija

Generalno, deca su očarana magijom i iluzijom, a Muzej iluzija u Istanbulu ih poziva u iznenađujući i zabavni svet iluzija u Narmanli Hanu u Bejogluu na evropskoj strani Istanbula i u tržnom centru Emaar na anadolskoj strani. Sa optičkim iluzijama, hologramima, tunelima iluzija i pametno dizajniranim sobama, koje čine da se posetilac pojavljuje naopačke, muzej predstavlja intrigantna iskustva posetiocima svih uzrasta. Iako Istanbulski muzej iluzija nudi deci interaktivno i zabavno putovanje, eksponati takođe doprinose i razvoju dečje mašte svojim trikovima percepcije. Pogledajte Muzejsku sobu beskonačnosti, vrtložni tunel i naopačke sobu, zabavite se sa svojom decom i snimite mnogo fotografija!