Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ postavila je u Čačku 18. septembra 2023. prvu monumentalnu skulpturu vajarke Olge Jevrić (1922–2014) u javnom prostoru, u okviru projekta „Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023, Čačanska Rodna“. Skulptura je postavljena na Gradskom bedemu na platou kod pešačkog mosta.

Na događaju su govorili Julka Marinković – kustoskinja projekta, Ljubiša Simović – autor projekta, i prof. dr Jerko Denegri – istoričar umetnosti.

Skulptura je otkrivena uz Bahovu kompoziciju koju je Olga Jevrić rado slušala, a koju su izvodili učenici Muzičke škole ,,Dr Vojislav Vučković“u Čačku.

Skulptura “Raspon u tenziji“ napravljena je od cementa, ferioksida i gvožđa, visoka je 4,5 metra.

Punih šest i po decenija proteklo je od kada je svet upoznao jedinstven i snažan umetnički dar Olge Jevrić, da bi se tek danas u javnom prostoru u Srbiji dočekalo otkrivanje monumentalne skulpture, jedne u dugom nizu koje je autorka namenila takvom prostoru.

Istoričar umetnosti, Ješa Denegri, izjavio je na svečanosti da je otkrivanje skulpture način da se kultura zahvali i oduži Olgi Jevrić:  “Ovo je veliki događaj ne samo za Čačak, nego i za celokupnu srpsku kulturu, da je Olga Jevrić dobila priliku da u dimenzijama jednog urbanog prostora realizuje jednu svoju skulpturu. Svaka čast svima koji su učestvovali u ovom poduhvatu. Na ovaj način naša sredina i kultura se na jedan način odužuju, između ostalog, i realizacijom nečega što ona za svog života, koliko god bila aktivna i ugledna, nije bila u stanju da izvede. S te strane, ovo je jedan poduhvat koji je vredan velike pažnje”.

Povezana vest:  Festival romske kulture i aktivizma u Mikseru hausu

Autor projekta za postavljanja skulpture “Raspon u tenziji“, istoričar umetnosti Ljubiša Simović, rekao je da je sada u Čačku zatvoren krug koji je Olga Jevrić započela pre više od šest decenija, i istakao je: “Ona je bila jedna zaista izvanredna ličnost, ne samo kao vajar već kao erudita, posvećenik umetnosti. Ovaj projekat je značajan i po tome što se kao zemlja odužujemo Olgi Jevrić, koja nije umetnik lokalnog, srpskog karaktera, već zaista svetskog kalibra, koji je ušao u svetske antologije umetnosti, da se njoj odužimo u Čačku, a ona je želela da se to dogodi baš ovde, da ugledamo njen rad u punom format”.

Povezana vest:  POSLEDNJE VEČE MIKSER FESTIVALA U ZNAKU DODELE NAGRADA ZA INDUSTRIJSKI DIZAJN

Julka Marinković iz Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ rekla je da na sreću i radost naše umetničke i kulturne javnosti, realizacija skulpture “Raspon u tenziji“ se ostvaruje u sadašnje vreme: “U tom smislu, u godini kada je Čačak nosilac projekta “Prestonica kulture Srbije“ i kada se u celoj zemlji obeležava veoma značajan jubilej – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, postavljanje monumentalne skulpture Olge Jevrić u Čačku, postalo je tačka susreta dve heroine umetnosti, ali i prava prilika da se kao društvo odužimo velikoj vajarki i akademiku, a da srpska umetnost skulpture dobije možda i jedno od najznačajnijih monumentalnih dela u svojoj antologiji”.

Projekat postavljanja monumentalne skulpture Olge Jevrić u javnom prostoru grada osmišljen je 2009. godine uz njenu iskrenu radost i odobrenje. Konkretni organizacioni poslovi započeli su sledeće, 2010. godine u okviru 25. Memorijala Nadežde Petrović u dogovoru sa umetničkim direktorom, umetnikom Miodragom Krkobabićem. Prethodno su, u ateljeu Olge Jevrić na Starom sajmištu, istoričari umetnosti Ljubiša Simović i Milica Petronijević, tadašnja direktorka Galerije, zajedno sa autorkom odabrali skulpturu “Raspon u tenziji“ iz 1996. godine, kojoj je tada u nazivu dodata neformalna odrednica – Čačak.

Povezana vest:  Alanri predstavlja izdanje “Rođena za šoping” autorke Karmen Rid

Olga Jevrić bila je priznata umetnica ne samo u regionu već i šire, posebno u Italiji i Velikoj Britaniji. Izlagala je na XXIX Venecijanskom Bijenalu kada je zapaža i strana likovna kritika.

Opus Olge Jevrić spada u vrhunske domete naše i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka. Velika je zastupljenost njenih skulptura u značajnim svetskim i umetničkim pregledima i kolekcijama, poput kolekcije u Muzeju Izraela u Jerusalimu, Nacionalnoj galeriji u BerlinuTejt Modern (Tate Modern) u Londonu, što potvrđuje da delo Olge Jevrić prevazilazi nacionalne okvire.

Foto: Bus Plus Produkcija