U Galeriji ULUS od sinoć je otvoren osvrt na (prvih) 25 godina rada Mirjane Bobe Stojadinović pod nazivom „Mestopriče”. Na izložbi je predstavljeno devet radova koji trasiraju njena dosadašnja interesovanja, koja se tiču pre svega kontrasta javnog prostora i ličnog integriteta, kroz bavljenje galerijskim prostorom kao mentalnim prostorom, drastičnom promenom grada usled sečenja Bulevarskih platana, neprevodivosti iskustva kriznih vremena, uključujući i ratova, u kontekst Zapadne Evrope sredinom prve decenije 2000. godina, ali i osetljive lične naracije koja reaguje na opstanak pojedinca u javnom prostoru.

Povezana vest:  Slikovnica za najmlađe koju ćete obožavati! Pogledajte u nebo!

U subotu, 11. maja od 12 sati u Galeriji ULUS (Knez Mihailova 37) kroz postavku će voditi Miroslav Karić, istoričar umetnosti i kustos Muzeja savremene umetnosti. Karić će se osvrnuti na Bobin rad koji neposredno prati gotovo od samog početka, a poseban akcent biće stavljen na ulaganje autorke u participativne, diskurzivne, komunikacijske i obrazovne formate, koje ona sve vreme vodi paralelno sa čistom izlagačkom aktivnošću.

Mirjana Boba Stojadinović je umetnica čiji se radovi nalaze u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti Beograd, Telenor kolekcije srpske savremene umetnosti, Savremene galerije Zrenjanin, Narodnog muzeja Crne Gore/Cetinje, Umetničke galerije Nadežda Petrović, i drugim javnim i privatnim kolekcijama. Dobitnica je nagrade galerije 25. Memorijala Nadežde Petrović (2010), a bila je u najužem izboru za nagrade Doma kulture Studentski grad za najbolju nefikcijsku knjigu u 2021. godini, zatim „Lazar Trifunović“ za likovnu kritiku za 2021. godinu, kao i drugih nagrada. Uz autorsko stvaralaštvo, profesionalno se bavi produkcijom polja savremene kulture, kao član Udruženja umetnika DEZ ORG i Frekvencija, ali i jedna je od osnivača magazina za nezavisnu kulturu MANEK i drugim kustoskim autorskim istupanjima. Sarađivala je kao novinar sa Redakcijom kulture Radio Beograda 2 (RTS), potom sa Kulturnim centom Beograda kao koordinator za odnose sa javnošću, a od novembra 2023. zaposlena je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na poslovima arhive i odnosa sa javnošću.

Povezana vest:  Najbolje knjige za najmlađe u izdanju Lagune

Izložba je otvorena do 25. maja u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37, a slediće i vođenja umetnice i psihološkinje Gordane Belić (18. maj) i istoričara umetnosti, kustosa i teoretičara Zorana Erić (21. maj), kao i autorska vođenja kroz izložbu (16. i 25. maj).

Foto: Tanja Drobnjak