Pozorišni festival Kustendorf održaće se od 17. do 19. maja na Mećavniku. Festival koji je osnovao reditelj Emir Kusturica, ove godine održaće se pod motoom „Ima li života pre smrti?“ i činiće ga takmičarski i revijalni program.

Selekcija „Pozorišnog Kustendorfa“ od osnivanja festivala, 2017. godine do danas, poverena je nagrađivanom reditelju Milanu Neškoviću. ”Slogan ovogodišnjeg festivala ”Ima li života pre smrti?” samo zvuči pesimistično. Sve predstave u ovogodišnjoj selekciji, iako se bave ontološkim pitanjima kao što je strah od smrti, ipak u prvi plan stavljaju optimizam i neupitnu veru u život, toliko neophodnu u ovim turbulentnim vremenima.” – rekao je Milan Nešković.

Povezana vest:  Italijanski i svetski bestseler: Cveće iznad inferna

U okviru takmičarskog programa, u subotu, 18. maja, predstaviće se studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa dve predstave, „Skakavci“, Biljane Srbljanović i „Krotka“, F. M. Dostojevskog, kao i studenti Akademije umetnosti u Beogradu sa predstavom „Životinjska farma“, Dž. Orvela. U nedelju, 19. maja, nastupiće studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu sa predstavom „11 potkošulja“, E. Bonda i studenti Akademije umjetnosti u Banja Luci sa predstavom „Ćelava pevačica“, E. Joneska.

O nagradama će odlučiti žiri u sastavu: glumica Vanja Ejdus, rediteljka Jana Maričić i dramski pisac, Đorđe Kosić.

Povezana vest:  Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane, 2. marta gostuje sa komedom Dušana Jovanovića „Zid, jezero“, u režiji Miloša Lolića

Festival će činiti i bogati revijalni program u okviru koga će biti odigrane četiri predstave. Prvog dana festivala, u petak 17. maja, nakon svečanog otvaranja, gostovaće Narodno pozorište iz Sombora sa predstavom „Galeb“ u režiji Milana Neškovića, po kultnom delu A. P. Čehova. Iste večeri od 23 časova, gosti festivala biće Državni teatar mladih Brijancev, St. Peterburg, iz Rusije koji će odigrati predstavu „Medved“, takođe nastalu po delu Čehova.

Drugog dana festivala, u subotu, 18. maja, Narodno pozorište Sombor, izvešće predstavu „Svaka divna stvar“ u režiji Ninoslava Đorđevića dok će poslednjeg dana festivala, u nedelju, 19. maja, Narodno pozorište iz Subotice, odigrati autorski projekat Minje Peković „Bravo za klovna“.

Povezana vest:  SOPRAN MINA GLIGORIĆ NASTUPA U „GUARNERIUSU“ UZ PODRŠKU NELTA

Nakon dodele nagrada i svečanog zatvaranja festivala, biće održan koncert Dude Buržujke i Haiku za danas.

Pozorišnom Kustendorfu prisustvovaće studenti dramskih umetnosti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, a ulaz je otvoren i za ostale posetioce.

Festival se održava u organizaciji Rasta Internacional pod pokroviteljstvom Emira Kusturice i sponzorstvom kompanije Transfera.