Majstor pripovedanja i autor međunarodnih bestselera Sajmon Sibag Montefjore donosi nam priču o ljudskom rodu od preistorije do danas ispričanu kroz ono što je zajedničko čitavom čovečanstvu: kroz porodice, u knjizi „Svet“.

Ovo je istorija sveta ogromnih razmera; obuhvata vekove, kontinente i kulture, i povezuje ih ratom, seobama, bolestima, verom, medicinom i tehnologijom s ljudima u središtu drame čovečanstva. Očaravajuća kao roman, ova knjiga na nezapamćeni način dočarava ljudski rod i sve njegove radosti i tuge, ljubavi, izume i surovosti, jednom jedinom pripovesti koja će zauvek pomeriti granice onoga što istorija može da ostvari.

Povezana vest:  Povratak Srđana Valjarevića na srpsku književnu scenu

Polazimo od otisaka stopala porodice koja je koračala obalom pre 950.000 godina, a odatle nas Montefjore dalje vodi na uzbudljivo epsko putovanje kroz porodice koje su oblikovale naš svet: Cezari, Medičiji i Zului, osmanska i mogulska loza, Bonaparte, Habzburzi i Inke, Rokfeleri i Krupovi, porodice Čerčila, Kenedija, Kastra, Nehrua, Pahlavija i Kenijate, Saudijci, Kimovi i Asadi.

Bogat spisak likova stvara živo srce istorije. Neki su bili čuvene – ili zloglasne – vođe, od Aleksandra Velikog, Atile, Manse Muse, Ivana Groznog i Džingis-kana do Hitlera, Margaret Tačer, Obame i Putina. Drugi su bili stvaraoci, od Sokrata, Mikelanđela i Šekspira do Njutna, Mocarta, Balzaka, Frojda i Bouvija.

Povezana vest:  Novi romani Tes Geritsen i Džejmsa Patersona od sutra u prodaji

Neki su manje poznati: Hungvu, prosjak i kasnije osnivač dinastije Ming; Kamehameha, osvajač Havaja; Zenobija, carica koja je prkosila Rimu; Anri, kralj Haitija; Gospođa Murasaki, prva žena romanopisac; Sajida el Hura, marokanska kraljica pirata. Ovde se ne nalaze samo kraljevi i kraljice, nego i proroci, varalice, glumci, gangsteri, umetnici, naučnici, lekari, magnati, ljubavnici, žene, muževi i deca.

Povezana vest:  ,,Seviljski berberin" ove subote oduševiće ljubitelje opera

Sajmon Sibag Montefjore je istoričar i autor međunarodnih bestselera, čije nagrađivane knjige su objavljene na četrdeset osam jezika. Montefjore će biti i gost predstojećeg Sajma knjiga u subotu, 28. oktobra.

Knjigu „Svet: Porodična istorija“ možete pronaći od subote 21. oktobra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, na sajtu laguna.rs, kao i na beogradskom Sajmu knjiga, na Laguninim i Delfi štandovima u halama 1 i 4.