Drugog dana 16. Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa, u nedelju 29. oktobra u Malom pozorištu „Duško Radović“ izvedena je predstava „Es un no parar“. U ovom delu autor Darío Barreto Damas i plesačica Zrinka Užbinec koriste repeticiju i ritam kao generatore kako bi plesali ples koji ostvaruje sopstveni potencijal fenomena u stalnoj promeni, i koji koegzistira sa drugim formama, ne potčinjavajući se ni jednoj od njih.

Darío Barreto Damas je o ovom delu rekao: „Predstava je kreirana sa specifičnim razumevanjem plesa i pita se na koji način možemo razumeti ples kao autonomnu formu, iako koegzistira sa različitim faktorima poput muzike i prostora. Pokušavamo da kreiramo prostor gde bi ples bio na vrhu hijerarhije. Naslov koji u prevodu znači non-stop, referiše na to što se u suštini konstantno pokrećemo, i našu pažnju konstantno postavljamo u prostor promena i transformacije. Čak i kada stajemo, zapravo nikada ne stanemo“.

Povezana vest:  Premijera plesne predstave "Dunjaluk" 19. januara

U Magacinu je, ranije u toku dana, održano predavanje Nebojše Milikića „Kretanje u vreme statusa quo„. U fokusu ovog predavanja su problematizovani hegemonija status quo režima koja je činio da ideja drugačijeg sveta deluje u najmanju ruku čudno, lako sistematski potisnuta i ignorisana, ili čak razarajuća, podložna rutinskoj demonizaciji i proganjanju. Ali, ratom Izralena i Palestine, taj je status prekinug i otvorila se ideja za drugačije delanje u globalnom svetu. Ideje o drugačijem, univerzalno pravednom i humanom svetu se otvaraju, a umetnost dobija mogućnost da interveniše.

Povezana vest:  BEOGRAD I KULTURA DOBILI SVOJU MOBILNU APLIKACIJU!

Trećeg dana festivala, u ponedeljak 30. oktobra, u 21h u Centru za kulturnu dekontaminaciju biće izvedena predstava „Omni Tóxica“ Paule Chaves Bonille iz Kolumbije, nastanjena u Amsterdamu.  Ova autorka, poznata i kao La ChicaScratch, je koreografkinja, performerka i aktivistkinja u brojnim lokalnim inicijativama u Amsterdamu. U ovom radu stvara distopijsku laboratoriju u kojoj se odvija novinarski i forenzički izvedbeni ritual o istoriji biljke koke i njenoj zloupotrebi od strane „belog“ čoveka.

Od 17h do 20h u Magacinu, na programu je radionica „Systering – Practicing Feminist Governance“. Radionica će biti posvećena prezentaciji knjige „Systering“, zajedničkog rada učesnika četvrtog ciklusa programa „Critical Practice (Made in Yu)“, programa mreža Nomad Dance Academy i apap – Feminist Futures. Ova knjiga nudi feminističke pristupe pitanjima rada u svetu savremenog plesa kroz brigu, nežnost, sestrinske odnose i pažljivo slušanje. Dvoje od šest autora vodiće interaktivne diskusije i kolektivno maštanje o tome šta sve „systering“ može da bude.

Povezana vest:  Ostanite kod kuće sa svojim omiljenim junacima – Grozonom i Prutkom

Festival Kondenz se ove godine održava od 27. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu pod sloganom „Feminističke budućnosti“. Tokom festivala na programu je ukupno osam predstava, uz veliki broj diskusija, predavanja i radionica, grupisanih u program Feministička škola.

 

Foto: Luka Knežević Strika