Trećeg dana 16. Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa, u ponedeljak 30. oktobra u Centru za kulturnu dekontaminaciju, izvedena je predstava “Omni Tóxica” Paule Chaves Bonille iz Kolumbije, nastanjene u Amsterdamu. Ova autorka, poznata i kao La ChicaScratch, je koreografkinja, performerka i aktivistkinja u brojnim lokalnim inicijativama u Amsterdamu. U ovom radu stvara distopijsku laboratoriju u kojoj se odvija novinarski i forenzički izvedbeni ritual o istoriji biljke koke i njenoj zloupotrebi od strane „belog“ čoveka.

“Dok sam istraživala 2019. godine, moja dugogodišnja saradnica Natalia Chaves Lopez – etnoistoričarka, prijateljica i drugarica – podelila je sa mnom nekoliko dekolonijalnih mitova koje je istraživala. Posebno me je pogodio mit o koki, priča u kojoj Kjanachuyma, drevna proročica naroda Inka, predviđa izum kokaina kao poroka koji će dovesti do ludila i idiotizma kod belih ljudi sa Zapada”, navela je Paula Chaves Bonilla.

Povezana vest:  Premijerna obnova komedije KOFERČE na sceni Opere i teatra Madlenianum

“Jedna od glavnih stvari koje naše istraživanje i izvođenje tvrde jeste da koka nije kokain. Biljka koka se koristi hiljadama godina od strane mnogih domorodačkih zajednica u Andima. Ima neverovatna duhovna, lekovita i kulturna svojstva koja su zamagljena proizvodnjom kokaina, ratom protiv droga i romantičarima narko kulture u mejnstrim TV serijama”, dodala je autorka.

U Magacinu je istog dana održana radionica “Systering – Practicing Feminist Governance”, posvećena prezentaciji knjige “Systering”, zajedničkog rada učesnika četvrtog ciklusa programa “Critical Practice (Made in Yu)”, programa mreža Nomad Dance Academy i apap – Feminist Futures. Ova knjiga nudi feminističke pristupe pitanjima rada u svetu savremenog plesa kroz brigu, nežnost, sestrinske odnose i pažljivo slušanje. Dvoje od šest autora vodili su interaktivne diskusije i kolektivno maštanje o tome šta sve “systering” može da bude.

Povezana vest:  Zvanično najavljen program jubilarnog 20. Guitar Art Festivala

Četvrtog dana festivala, 31. oktobra, na repertoaru je predstava “Hiljadu i druga noć” kolektiva NEUT, koja će biti izvedena u galeriji ArtGet Kulturnog centra Beograda u 20 časova. Na ovom performans-putovanju, mladi plesni kolektiv NEUT iz Beograda istražuje forme i sredstva koja su u vezi s temama samog dela, sa različitim fokusima na tekst, ples, muziku, video i veštačku inteligenciju. Kamerni ansambl MONK učestvuje u događaju izvođenjem transkripicije dela “Šeherezada” Rimskog-Korsakova, originalno pisanog za simfonijski orkestar, čime se nadgrađuje princip pripovedanja koji prožima čitav događaj.

Povezana vest:  Četvrti nastavak bestseler serijala Dablin strit od petka u prodaji

Od 12h do 14h u Magacinu na programu je radionica “Koreografije slatkosti-nasilja” Zrinke Užbine. U dvosatnoj razmeni, Zrinka će predstaviti segmente koreografske i feminističke prakse, te teorijskog istraživanja o povezanosti slatkosti i nasilja koje provodi unutar doktorata na Univerzitetu Coventry (Velika Britanija). Temelj istraživanja je koreografija i njena sposobnost razotkrivanja dvosmislenih, nestabilnih i nebinarnih spojeva.

Festival Kondenz se ove godine održava od 28. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu pod sloganom

Foto: Luka Knežević-Strika