Sofija Lundberj, autorka bestselera „Crveni adresar“ i „Hrast je i dalje tu“, novom knjigom „Poslednje umetničko delo“ ponovo pokazuje sposobnost da nas gane i probudi u nama emocije o kojima ćemo još dugo razmišljati.

Poslednje umetničko delo Hane Stiltje na prvi pogled uopšte nije impresivno. Svetski priznata umetnica izložila ga je u Muzeju moderne umetnosti u Stokholmu. Galerijom se razleže žamor razočaranih posetilaca. Umesto izuzetne slike ili skulpture poput onih po kojima je poznata, ona gledaocima prikazuje komodu napravljenu od otpadaka i smeća. No pažljivi posmatrač shvatiće da to nisu nasumično odabrani odbačeni komadi. Deo po deo, otkriva se priča skrivena u neredu – priča o deci koju su izdali roditelji, o institucijama koje nisu zaštitile napuštenu decu, o svima koji su sklanjali pogled od nesreće najmlađih.

Povezana vest:  „Rođeni zli" Dušana Nedeljkovića od sutra u prodaji

Poslednje umetničko delo Hane Stiltje otkriće još nešto – snagu da se pogleda pravo u oči nesreće, ljubav jaču od krvne veze i hrabrost da se učini sve za dobrobit drugih. Jer šta je bitnije i vrednije: čin umetnika koji je u središtu pažnje ili svakodnevna pažnja bližnjeg?

„Poslednje umetničko delo“ možete nabaviti u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  Roman „Indigo devojka“ u prodaji