Autorka Jovana Dišić dobitnik je prestižne Nagrade Miloša Crnjanskog za svoj prvi roman Vakuum, koji je 2022. godine objavilo Vulkan izdavaštvo.

Žiri Zadužbine Miloša Crnjanskog, u sastavu prof. dr Bojana Stojanović-Pantović, prof. dr Slađana Jaćimović i prof. dr Milo Lompar (predsednik), većinom glasova je odlučio da Nagradu Miloša Crnjanskog za 2022/2023. godinu dodeli romanu Vakuum, u kojem su pripovedanjem u prvom licu, objedinjeni roman lika i obrazovni roman.

Povezana vest:  Promovisan novi roman Svetislava Basare „Anđeo atentata"

Smeštena na marginu životne situacije, koju prostorno predstavlja sugestivno dočarani ambijent malog grada, koju egzistencijalno određuje osećanje lične neuspešnosti, obuzeta nesigurnošću u nastojanju da osvetli značaj književnosti, junakinja romana biva upletena u intrigu koja se razvija u dva pravca: opisujući život jednog policajca i ubice, ona postepeno dopire do težišnih tačaka razumevanja same sebe. Zanimljivost zapleta, smišljena upotreba lajtmotiva, promena pripovednih planova, raznorodni i živopisni likovi i situacije, koloritno osvetljen društveni kontekst zbivanja, uverljiva predstava o osećajnosti novog vremena i novih naraštaja, predstavljaju svojstva koja su omogućila žiriju da se opredeli za roman Jovane Dišić.

Povezana vest:  Roman Džes Volter „Predivne ruševine" od 6. marta u prodaji

Nagradu Miloša Crnjanskog dodeljuje piščeva zadužbina na osnovu testamentarnog određenja Vidosave Crnjanski. Nagrada se dodeljuje svake dve godine za najbolje prvo delo iz jednog od onih književnih žanrova u kojima se ogledao Miloš Crnjanski. Nagrada podrazumeva novčani iznos od 2.000 evra, plaketu i medaljon sa piščevim likom. Sadašnji donatori nagrade su Izdavačka kuća Klet i Narodna biblioteka Srbije.

Povezana vest:  Na drugom festivalu Tvrđava teatar 12 predstava