Plesna predstava SKENDERBEG Bitef dens kompanije, po konceptu, tekstu i u režiji Isidore Stanišić, biće premijerno izvedena za beogradsku publiku na sceni Bitef teatra 10. novembra. Predstava  je prvi put odigrana u Budvi na zatvaranju Jadranskog festivala igre 27. juna. Muziku za predstavu je uradio Vasil Hadžimanov, koji će i uživo svirati na premijeri. Kostim je radila Selena Orb, dizajn svetla Dragan Đurković.

U predstavi igraju Uroš Petronijević, Jovana Grujić, Branko Mitrović, Vanja Halupa, Vladimir Čubrilo, Ina Ilievska i Isidora Stanišić. Prema rečima koreografkinje Isidore Stanišić, predstava „Skenderbeg“ je plesni traktat o herojstvu. Skenderbeg je zaista bio heroj. Ne onaj mitski, kakve srećemo u antičkoj kulturi, niti fiktivni super heroj iz savremene pop kulture već, stvarni ujedinitelj malih, potlačenih naroda u borbi za oslobođenje od velike imperijalne sile. Oni, koje smatramo herojima, utiču na formiranje naših ideala, a ideali određuju našu ličnost. Danas se herojskim aktom naziva svaki i najmanji gest empatije. Žrtvovanje sopstvenog interesa zarad dobrobiti drugog postalo je naivno i nepromišljeno. Herojstvo je misterija za nauku, jer ni psihologija, ni evolucionizam, ni neuronauke ne mogu predvideti ko i kada će biti spreman da odreaguje herojski. Logično, jer slobodu ne možemo determinisati. U trenutku kad smo nesigurni šta nam je činiti, odlučujemo između onoga što jeste i što bi trebalo biti. Taj trenutak nedoumice, jeste prilika da ugrabimo slobodu. Skenderbeg je bio heroj, a suprotnost istom nije anti-heroj, već pasivni posmatrač. Predstava postavlja pitanje ko su nama danas heroji i da li smo izgubili potrebu za njima? Da li smo mi slobodni ili samo nesvesni sopstvenog ropstva?

Povezana vest:  Novi roman Mirjane Bobić Mojsilović 16. decembra pred čitaocima

O Jadranskom festivalu igre Budva:

Najlepši plesni pokreti i vrhunska muzika obeležavaju jun u Budvi, različiti umetnički žanrovi poput baleta, koncerta, umetničke izložbe, predstave i stručnih predavanja, sastavni su deo programa prvog Jadranskog festivala igre. Festival je zamišljen kao svojevrsni most prema svim posetiocima Budve koji žele da uživaju u modernom kulturnom izrazu, neopterećeni verbalnim i drugim barijerama. Usko povezan sa tim je i fantastičan vizuelni identitet koji na moderan i svima dopadljiv način šalje poruke slobode, ljubavi i globalne interkonekcije.

Povezana vest:  Bestseler Njujork tajmsa i Sandej tajmsa „Devojka A“ uskoro u prodaji

Ovaj festival novi je događaj u kalendaru manifestacija Turističke organizacije opštine Budva i održan je u periodu od 9. do 27. juna 2023. godine, na sceni između crkava, unutar budvanskog Starog grada.

10.  novembar, 20:00-Bitef teatar

SKENDERBEG

Koncept, tekst i režija/Concept, text and directing: Isidora Stanišić

 Koreografija/Choreography: Isidora Stanišić i igrači/Isdora Stanisic and dancers

 Muzika/Music: Vasil Hadžimanov

Kostim/Costume: Selena Orb

 Izvođači/Performers: Uroš Petronijević, Jovana Grujić, Branko Mitrović, Vanja Halupa, Vladimir Čubrilo, Ina Ilievska i Isidora Stanišić

 Dizajn svetla/Light Design: Dragan Đurković

Fotografija/Photo: Slavica Dolašević

Produkcija: Bitef teatar, Jadranski festival igre, Turistička organizacija Budva, Beo Art

Bitef Dens Kompanija

Osnovana je 2009. godine kao prva trupa savremene igre u Srbiji koja je vezana za jednu instituciju kulture, i koja je omogućila da publika tokom cele pozorišne sezone može da prati kvalitetan plesni teatar. Tokom četrnaest godina postojanja Bitef dens kompanija je realizovala četrdeset plesnih produkcija i preko dvesta gostovanja u zemlji i svetu, (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Poljska, Švedska, Mađarska, Rumunija, Japan, Bosna i Hercegovina, Makedonija…). Kompanija je osvojila trideset nagrada i ostvarila saradnju sa nekim od najeminentnijih domaćih, regionalnih i evropskih koreografa, poput Gaja Vajcmana, Roni Haver, Jasmin Vardimon, Isidore Stanišić, Edvarda Kluga, Konstance Makras, Matjaža Fariča, Dalije Aćin, Zorana Markovića, Maše Kolar, Branka Potočana, Lea Mujića, Dunje Jocić, Feliksa Landerera…

Povezana vest:  Svetska hit komedija „Bridžet Džouns – Luda za njim" Helen Filding od 14. marta u prodaji

U koproduckiji sa Budva Grad Teatrom Bitef Dens Kompanija je realizovala tri plesne predstave Otelo, Božanstvena komedja i Don Žuan. Nakon toga gostovala je na Sceni između crkava sa predstavama Ptice i Magbet, da bi sada, kroz saradnju sa Jadranskim festivalom igre predstavila publici novu, uzbudljivu plesnu produkciju – Skenderbeg, priču o herojstvu i mudrosti, priču koja može biti inspiracija i nadahnuće u vremenu u kome mudrosti i herojstva ima tako malo.

Jelena Kajgo, umetnička direktorka Bitef dens kompanije

Foto: Slavica Dolašević