Vodic-za-strajk

Promocija knjige „VODIČ ZA ŠTRAJK“

Knjiga „Vodič za štrajk“ sastavljena od iskustava žena koje su prošle otkaze, lošu privatizaciju, mobing, ali i sindikalnu borbu, zajedničko je delo novinara i advokata, čiji je cilj da radnike upozna sa njihovim pravima.

Knjiga je svojevrsni apel na ljude da se ponašaju solidarno. Društvo se zasniva na solidarnosti, jer sami, izolovani ljudi teško mogu da uspeju i istraju u svojoj borbi do kraja. Štrajkovi u Srbiji su sve masovnije pojave i  postaju sve brutalniji, sa slučajevima odsecanja ekstremiteta, ležanja na asfaltu i gladovanja, što je izraz očaja i potrebe za promenama u institucijama. „Vodič za štrajk“ je namenjen zaposlenima koji se na radnom mestu suočavaju sa kršenjem svojih prava na rad i sa diskriminacijom. Kroz zabeležena svedočenja  tri žene, suočene sa tlačenjem na radnom mestu, u Vodiču su data upustva, saveti i komentari advokatkinje koja zaposlene upućuje kako da prepoznaju diskriminaciju ali i kako da praktično postupaju u kriznim situacijama poput štrajka ili mobinga.

Povezana vest:  Dunav u karikaturama: Putujuća izložba u Svilari

Jedna od autorki knjige Jovanka Zlatković rekla je da će se u nekim pričama iz knjige poslodavci sigurno prepoznati ali da imena akterki, sindikata i radnih mesta nisu navedena da bi se izbegao senzacionalizam.

Autorke knjige su pravnica Dejana Ivančić Spasojević, novinarka Jovanka Zlatković i autorka pod pseudonimom Liza De Mone.

Knjiga „Vodič za štrajk“ je besplatna i moći će da se nabavi na promocijama koje organizuju same autorke, kao i na internetu. (Autonomija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine)

Povezana vest:  Drama "Zmajeubice" Milene Marković u JDP-u

Sreda, 02. mart – Sala na I spratu Doma omladine Beograda u 19:00

Ciklus: PROMOCIJE

Izdavač: „Rekonstrukcija Ženski Fond“, Novi Sad 2010.

Govore:  Mladen Lazić, sociolog; Matija Medenica, student sociologije; Nenad Daković, urednik tribinskog programa DOB i autorke: Dejana Ivančić- Spasojević, Jovana Zlatković i Liza De Mone.