zukerman

Violinista Pinkas Cukerman 13. marta na Kolarcu

Proslavljeni violinista Pinkas Cukerman nastupiće 13. marta u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu, najavili su danas organizatori.

Cukerman će na Kolarcu nastupiti u ciklusu „Velikani muzičke scene“, u pratnji svog kamernog ansambla „Zukerman Ćamber Players“, saopšteno je iz Centra za muziku Kolarčeve zadužbine.

Cukerman je prilagodio program svog nastupa premijernom susretu s beogradskom publikom, pred kojom će nastupiti kao solista u Bramsovoj sonati, ali i kao kamerni muzičar, interpretirajući dela romantičara Franca Šuberta i Roberta Šumana.

Povezana vest:  Koreni urbanizacije srpskog Beograda

Pinkas Cukerman je rođen u Tel Avivu 1948. godine. Muziku je učio od oca svirajući blok flautu, klarinet, a potom i violinu.

Posle rada s Ilonom Feher, a na preporuku Isaka Šterna i Pavla Kazalsa, otišao je u SAD, prvo u Menhetn skolu, a potom 1967. Godine na Dzulijard, gde se školovao kod Ivana Galamijana.

Dve godine kasnije načinio je prve snimke koncerta Čajkovskog (Londonski Simfonijski orkestar, Dorati) i Mendelsona (Njujorska filharmonija, Bernštajn). Od tada je snimio više od stotinu ploča I kompakt diskova.

Pinkas Cukerman koji muzičkom scenom vlada već više od 40 godina posebno je posvećen mladim muzičarima. Pođednako ga cene kao violinistu i violistu, dirigenta, kamernog muzičara i pedagoga.

Povezana vest:  Tango vikend u Gvarnerijusu

U tekućoj sezoni Cukerman će nastupiti na više od stotinu koncerata širom sveta, u Severnoj Americi, Evropi i Aziji. Solističke nastupe imaće s Jefinom Bronfman om u Njujorku, Čikagu, Bostonu, Prinstonu i Kanzas Sitiju.

U drugoj sezoni dirigentskog angažmana u londonskoj Kraljevskoj filharmoniji ići će na turneju po Kini, zatim u Italiju, Veliku Britaniju, Izrael i Švajcarsku. Dirigovaće i filharmonijama Njujorka, Izraela, Duizburga, simfonijskim orkestrima Bostona, Sijetla, Pacifika i Vankuvera.

Povezana vest:  Nada Kolundžija 1. decembra u Gvarneriusu

Kao muzički direktor već 12 sezona vodi Orkestar nacionalnog centra za umetnost u Otavi. Zaslušan je za proširenje repertoara, podizanje nivoa i ugleda tog orkestra, kao i za osnivanje Letnjeg muzičkog instituta Nacionalnog centra za umetnost.

Značajan segment u njegovom umetničkom radu zauzima kamerna muzika I izuzetno uspešna saradnja s muzičarima kao što su Danijel Barenbojm, Zubin Mehta, Jefim Bronfman, Icak Perlman, Jo Jo Ma, Vladimir Aškenazi.

Ulaznice za koncert Pinkasa Cukermana u Beogradu, po ceni od 2.000 I 2.500 dinara, u prodaji su na biletarnici Kolarca.