U petak, 22. decembra u 19.00 galerija X Vitamin obeležava šest godina od osnivanja, izložbom Jelene Jelače „The Truth is Shaped in the Darkness“. Kao i svake godine do sada, galerija predstavlja na svom jubileju radove autora koje zastupa. Saradnja sa Jelenom Jelačnom datira od osnivanja a ovo je prva Jelenina samostalna izložba u galeriji X Vitamin.

Specifičan pristup u kome se perspektiva posmatrača i učesnika na fantastičan način prepliću, kao i dokumentarni karakter pojedinih serija učinila je dela Jelene Jelače nezaboravnim ne samo u krugu poznavalaca i ljubitelja umetnosti, već i šire publike. Duboko promišljanje ljudske psihe i međusobnih odnosa u različitim kontekstima uspeva da prikaže na snažan i istovremeno pitak način tako da uvek želite još kako u pogledu narativa tako i izdašne likovnosti.

Na izložbi u X Vitamin galeriji biće prikazano jedno monumentalno delo, koje predstavlja istovremeno sublimaciju dosadašnje prakse ali otvara i novo polje u radu Jelene Jelače. Tokom proteklih godinu dana delo nastaje kao refleksija umetnice na aktuelna stanja stvari kojima svedočimo, dok formatom i kompleksnošću  prevazilazi njena dosadašnja ostvarenja, a publici nudi uzbudljivo iskustvo koje se graniči sa transcedentnim. Pregršt karaktera realnih i fantastičnih gusto ispunjava gotovo čitavu površinu platna potvrđujući Jelenin osećaj za dramaturgiju slike. Svoje istorijske reference delo pronalazi u motivu gozbi koje su od srednjeg veka, preko renesanse do primera iz modernog i savremenog doba predstavljale okupljanja oko zajedničkog dobra. Na mnogo načina ovo delo i ova izložba nudi konkretna pitanja na simboličan način.

Povezana vest:  BELA KAFA U DKSG

U dosadašnjem radu Jelene Jelače izdvajamo nekoliko serija slika: „Meksiko“, „Dnevnik kretanja“, „Kretati se mora“, „Paralelna realnost“ i „Kino oko“ kroz koje dosledno oblikuje i gradi svoj izraz.

Jelena Jelača je završila Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1998. gde je magistrirala 2000. Izlagala je grupno i samostalno od 1994. u zemlji i inostranstvu. Bavi se položajem jedinke u odnosu na društvo, re(konstruisanjem) identiteta, rodnim odnosima u kontekstu kulturološke i psihološke dimenzije. Dominantni motiv je portret uz prisustvo autobiografskih detalja. Promišljanje karaktera i interesovanje za pojedinost, odraz su intuitivnih istraživanja.

Povezana vest:  Mladi pozorišni reditelji u Domu kulture Studentski grad

X Vitamin galeriju osnovali su  2017. godine, Milorad Stajčić vizuelni umetnik i Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti. U proteklih šest godina galerija X Vitamin ostvarila je saradnju sa velikim brojem umetnika iz zemlje i inostranstva. Poseban akcenat stavljen je na međusobno partnerstvo između umetnika i galerije kao i zalaganje za ostvarenje boljih i profesionalnijih odnosa i popularizaciju galerijske delatnosti u Srbiji. Kroz učešća na međunarodnim sajmovima umetnosti predstavljen je veliki broj domaćih autorki i autora, ostvarene su dugoročne saradnje sa parnterima u inostranstvu. Pokrenuta je izdavačka delantnost i objavljene dve monografije savremenih umetnika sa kojima galerija sarađuje.

Povezana vest:  Japanizam od 3. do 6. jula u Domu omladine Beograda

Iza nas je period struktuiranja i razvoja galerijkse prakse uopšte, koja se svakodnevno tranformiše i prilagođava novim okolnostima, a pred nama mnoštvo uzbudljivih ostvarenja koje ćemo  predstaviti publici. Od eksperimenta kako se X Vitamin na početku deklarisao, težimo da postanemo mesto prelamanja spektra umetničke i ne samo umetničke stvarnosti, kroz svakodnevno preispitivanje pozicija umetnosti i njene uloge, ali i misije i odgovornosti koje su sastavni deo galerijskog posla.“- kaže Ksenija Marinković, osnivačica X Vitamin galerije.

Izložba traje do 4. februara 2024. godine.