O Firenci“ Meri Makarti putopisni je klasik, prefinjeni portret čudesne i zanosne Firence, savršena za sve koji su se uputili ka njoj, ljubitelje umetnosti i poštovaoce renesanse.

Za Meri Makarti Firenca je mesto bezvremene čarolije, od Duoma do utvrđenih palata. Ovde je počela renesansa, tu su cvetale umetnost i arhitektura. Od korena Firence kao centra srednjovekovne trgovine do transformacije u jedan od najbogatijih gradova na svetu, Makartijeva prikazuje bogatu i burnu istorjiu grada. Ona predstavlja kolosalne likove iz stvarnog života. Kroz svoje pronicljivo spisateljsko sočivo baca svetlost na Danteovu poeziju i veličanstvenu umetnost Rafaela i Botičelija, potpuno ih oživljavajući. Na ovom prosvetljujućem putovanju Makarti navodi fascinantne pojedinosti: ako niste znali, u Firenci nema ruševina jer Firentinci nisu sentimentalni prema sovjoj prošlosti, a Amerika je dobila ime po Firentincu – Amerigu Vespučiju.

Povezana vest:  Počele probe Nušićeve Pučine u JDP

„O Firenci“ možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.