Izložba „Boje Afrike“ otvorena je u subotu, 21. januara u Muzeju afričke umetnosti (MAU) u Beogradu. Izložba je nastala tokom besplatnih radionica za srednjoškolce koje je Muzej organizovao tokom zimskog raspusta.

Program Muzeja afričke umetnosti „Boje Afrike“ organizovan je kroz kreativne radionice keramike i grafike, čija su inspiracija bili stvaralaštvo naroda Akan iz Gane, kao i zapadnoafričke keramičke posude, objekti koji po svom simboličkom značenju veoma često izražavaju pojmove poput hrabrosti, jednakosti ljudi, dogovora, mudrosti, zajedništva, odnosno vezuju se za svakodnevne ili ritualne aktivnosti zajednice, kultove plodnosti i predaka.

Povezana vest:  Basara i Jergović nastavljaju „ogovaranje ovog palog sveta"

Program održan tokom zimskog raspusta, obuhvatio je dve grupe polaznika petodnevnih radionica: keramike i grafike u četvoročasovnim terminima. Na kreativnim radionicama „Boje Afrike“ učesnici su kroz uvodno predavanje upoznali raznovrsnost i značaj afričkog stvaralaštva, a zatim su kroz praktičan rad ovladali tehnikom izrade keramičkih posuda i linorez tehnike izrade adinkra simbola. Završni deo programa čini izložba radova „Boje Afrike“, koja svedoči o kreativnosti, veštini, maštovitosti i inspiraciji učesnika radionica.

Povezana vest:  Predstavljena zabavna slikovnica "Mravac Mrav" Jelice Greganović

Na izložbi je prikazan ceo proces rada od nastanka skica, preko ovladavanja tehnikama izrade keramike i izrade linorez tehnikom.

Najuspešni radovi su nagrađeni tj. izabrana su tri najbolja, ravnopravna rada, a autori su: Tijana Filić, Višnja Tropin i Tijana Stojanović.

Program „Boje Afrike“ realizovale su Milica Josimov, vajaraka, Milica Naumov, kustoskinja i Marija Miloš, viša kustoskinja. Izložba traje do nedelje, 28. januara.

Povezana vest:  Knjiga koja će vas "nokautirati" u prvoj rundi - "Apsolutna istina" Majka Tajsona

Radno vreme Muzeja je svakog dana od 10 do 18 časova. Više o programima Muzeja afričke umetnosti na www.mau.rs.

Foto: Arhiva MAU