Druga knjiga „Sedam mora i tri okeana“ Jelene Dimitrijević mnogo je više od putopisa – to je vremenski most koji nas povezuje s bogatstvom i čudima Dalekog istoka kroz jedinstveni objektiv velike književnice i prve srpske svetske putnice.

U novembru 1926. srpska književnica Jelena Dimitrijević kreće na put oko sveta. Autorka otpočinje svoje putovanje iz Đenove kako bi posetila Egipat, Palestinu, Siriju, Liban, a potom i Indiju, Cejlon, Kinu, Japan, Ameriku da bi se nakon „dvesta pedeset pet dana!“ konačno vratila u Đenovu. U drugoj knjizi „Sedam mora i tri okeana“, koja je zahvaljujući istraživačkom timu spasena od zaborava i danas dostupna savremenoj publici, Jelena Dimitrijević piše o svom putovanju na Daleki istok. Ubedljivo i vešto, s izuzetnim osećajem za detalj autorka beleži boje, mirise i zvuke čudesne Indije, a u nekoliko nepotpunih poglavlja i dalekog Japana. Živopisne ulice Bombaja, mistični hramovi, susret s krotiteljem zmija i Rabindranatom Tagoreom samo su neke od mnogobrojnih uzbudljivih epizoda ovog jedinstvenog putopisa u istoriji srpske književnosti. Pored opisa ljudi i predela, Jelena Dimitrijević piše i o duboko intimnim osećanjima i utiscima, i beleži razmišljanja o nacionalizmu, kosmopolitizmu, antikolonijalizmu, položaju žena kao i o smrti i ništavilu.

Povezana vest:  U prodaji ulaznice za spektakularnu predstavu THE ROYAL HORSE GALA

„Sedam mora i tri okeana – drugu knjigu“ možete nabavitii u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.