Na svečanosti u Biblioteci grada Beograda 30. januara uručena je Književna nagrada „Beogradski pobednik“ Vladanu Matijeviću za roman „Pakrac“.

Dodela nagrade počela je minutom ćutanja u slavu prošlogodišnjeg dobitnika nagrade, književnika i akademika Gorana Petrovića.

Prisutnima se obratila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, kao i predsednik žirija prof. dr Predrag Petrović, koji je istakao da je knjiga „Pakrac“, „među poetički, tematski i stilski raznolikim romanima objavljenim na srpskom jeziku tokom 2023. godine vrednosno odskočila majstorstvom pripovedanja kojim se oblikuje autentična i složena slika savremenog društva. Kao i u prethodnim Matijevićevim ostvarenjima, taj ispripovedani svet je naš aktuelan i prepoznatljiv, ali u isto vreme zastrašujući i začudan, naglašeno apsurdan i groteskan, i možda baš zbog toga bolno uverljiv. Ovaj osobeni, provokativni status romaneskne stvarnosti u ‘Pakracu’ proističe iz pažljivo odabrane i pripovedački zasnovane ‘iskošeneְ’ ili ‘pomerene’ psihološke perspektive iz koje je stvarnost predočena“.

Povezana vest:  Uručenje nagrade Miloš Žutić 25. maja u Ateljeu 212

Vladan Matijević posebno je zahvalio uredniku knjige Dejanu Mihailoviću koji je, odmah po čitanju, roman ocenio kao sjajno književno ostvarenje.

Odlomke iz nagrađenog romana „Pakrac“ čitao je glumac Jovan Jovanović.

„Pakrac“ je priča o društvu ogrezlom u nasilje, o životima ljudi koje svakodnevno bombarduju vestima iz crne hronike, o posledicama rata i trauma koje su iz njega proizašle.

Povezana vest:  Uručena nagrada "Lazar Trifunović" i priznanje DIUS

Traumatizovani veteran pakračkog ratišta svakodnevno prebiva na Bulevaru kralja Aleksandra, ispred pijace Đeram, sa grupom promašenih ljudi, narkomana, pijanaca, uličnih svirača, prosjaka, policijskih doušnika, sitnih kriminalaca, dilera droge i deviza, bivših ratnika, anarhista, prekupaca i drugih nevoljnika. Apsurd života koji se tu odigrava utoliko je opor i prepoznatljiv jer se dešava danas i ovde, u sredini gde su raspad svih vrednosti, sunovrat morala i golo nasilje postali normalna pojava.

Povezana vest:  Večeras u BDP-u premijera "Kad su cvetale tikve"

Promocija romana „Pakrac“ biće održana u ponedeljak 5. februara od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.

O romanu će, pored autora Vladana Matijevića, govoriti i književni kritičari – prof. dr Predrag Petrović i dr Slađana Ilić.

Foto: Katarina Drajić/ATA Images