Lagunina Biblioteka „Bez prevoda“ postaje bogatija za roman „Leptirica“, autorke Aleksandre Veljović Ćeklić, porodične priče sa našeg podneblja o tome kako rane iz detinjstva nekad ne mogu da zacele. Reč je o tananoj drami o dve sestre koje preispituju svoju spobnost da oproste i priznaju istinu, u strahu da ne povrede jedna drugu.

Starija sestra je pobegla od kuće bez pozdrava čim je napunila osamnaest godina, a mlađa je ostala da živi sa roditeljima, u kućerku na granici novog i starog dela bosanskog gradića, s nadom da joj je sestra živa i da će se jednoga dana javiti.

Povezana vest:  Nagrade za Dan pozorišta na Terazijama

I zaista, posle mnogo godina, stiže prva poruka. Komadi emotivnog tereta počinju da se otkidaju na obe strane: kome treba sestra nakon toliko vremena?

Starija se guši u sopstvenoj prošlosti, mlađu muči mogućnost oproštaja. Oprezno, s ljutnjom, radoznalošću i pritajenim bolom, sestre počinju da razmenjuju poruke, pribojavajući se krhkosti svog odnosa.

„Priča ’Leptirice’ je priča koju su mi žene isuviše mnogo puta povjerile: u bogatoj Kanadi, na siromašnom Fidžiju, i širom svijeta; i uvijek me je iznova inspirisala da preispitam otpornost ljudskog duha i moć samootkrića. Bez obzira na socijalne i geografske razlike, ima univerzalnu temu porodice kao izazovnog i duboko transformišućeg tla za svakog pojedinca. Naprosto mami da je uperimo ka vlastitim iskustvima i razmislimo o delikatnoj ravnoteži između prihvatanja i pobune, dužnosti i želje. Interpretirana kroz prizmu balkanske sredine, u radničkoj svakodnevnici, sa nekoliko bliskih komšinica i kutijom ’Domaćica keksa’, ’Leptirica’ je obuhvatila i ono o čemu nikada ne pričamo, što stoji kao fleka na zidu savremenog društva. Zašto zatvaramo oči, čega se stidimo?“, rekla nam je autorka povodom izlaska knjige.

Povezana vest:  Uz knjigu Beli kimono na poklon dobijate Golden Rose karmin

„Leptiricu“ možete pronaći od srede 7. februara u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.