Izdavačka kuća Laguna će u februaru objaviti knjigu proslavljenog režisera Pedra Almodovara „Poslednji san“. U njoj se na književni način, a u Almodovarovom stilu, krije i njegova autobiografija.

„Ovo je nešto poput fragmentarne autobiografije, nepotpune, pomalo i nerazgovetne. Ali verujem da će čitaocu pružiti maksimum informacija o meni kao sineasti, kao pripovedaču (piscu), i na koji se način sve to prožima s mojim životom.“ Ovako svoju knjigu opisuje Pedro Almodovar u uvodnom delu, ujedno predstavljajući i svaku od dvanaest pripovedaka od kojih se sastoji. One obuhvataju različita razdoblja od kraja šezdesetih pa sve do danas, a pored toga što daju uvid u evoluciju Almodovara kao umetnika, one su i odraz intimnih opsesija kao što su: mračno doba školovanja, neprijatne strane popularnosti ili eksperimentisanje sa žanrovima.

Povezana vest:  Safari duha i Čarobnjak iz Oza na Međunаrodnom bijenаlu umetničkog dečjeg izrаzа

Poznati režiser se prvi put obraća publici i kao pisac, a neke od priča su kao scenarija za nesnimljene filmove. Svojom blagom i pronicljivom pažnjom Almodovar se u knjizi trudi da ljudske strasti sjedini s nedokučivom logikom života, pa razmatra celokupni spektar boja naše duše: bol, tugu, ljubav, čežnju, ushićenje, nemir, neobuzdan poriv za komuniciranjem, i izbezumljenost ćutanjem.

Povezana vest:  Knjiga koja je jednom u Srbiji morala biti napisana!

Knjiga „Poslednji san“ Pedra Almodovara naći će se u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs do kraja februara.