Ljubitelji savremene književnosti sinoć su u knjižari Vulkan na Trgu republike uživali u predstavljanju novog romana Miloša Latinovića koji nosi neobičan naziv – Etape noći. Osim autora, o knjizi su govorili Željko Jovanović, umetnički direktor Pozorišta na Terazijama, Predrag Radonjić, upravnik Narodnog pozorišta Priština, i Marija Radić, urednica Vulkan izdavaštva.

U knjizi Etape noći čitaoci će prepoznati autobiografske elemente, istakao je autor. Junake priče o ljudskim pobedama i porazima, čiji su portreti oslikani kroz sedam etapa noći – od sumraka do svitanja, pronaći ćemo u nama samima. U noći se otkrivaju tajni vrtovi neostvarenih ljubavi i nezasitih strasti, krvavih bitaka i surovih osveta, kao i preplitanje jave i sna. Upravo u tom preplitanju čitalac će otkriti da život najčešće ne počinje tamo gde mi mislimo, zato što je uslovljen mnogobrojnim događajima na koje ne možemo da utičemo. Kao i sva dosadašnja Latinovićeva dela, roman Etape noći pisan je u trećem licu. Iziskuje potpunu čitalačku pažnju i spremnost da se posle određenih stranica zagledamo u svet oko sebe, ali i u sebe, naglasio je Latinović. 

Povezana vest:  Laguna na 61. Međunarodnom sajmu knjiga

Marija Radić, urednica Vulkan izdavaštva, osvrnula se na sam naziv romana, jer upravo on predstavlja značajan ključ za dalja tumačenja. Noć je simbol odsustva, tišine i misterije. To je doba koje se u našoj tradiciji dovodi u vezi sa tajnim i onostranim silama, sa buđenjem vila i demona, sa preobražajima. Na stranicama ovog romana noć je postala prostor u kojem se junaci susreću sa sobom, sa svojim najskrivenijim, najdubljim strastima. To je istovremeno i prostor u kojem budni sanjaju, pa vidimo da su njihove iluzije i snovi tesno povezani, istakla je Marija Radić. Urednica je objasnila i pojam kiše, koja ima simbolično značenje i svaki put nagoveštava promenu. Kiša briše postojeće tragove, stvara nove i slična je magiji – sve ljude dodiruje na isti način – ispod kiše ljudi su isti, svečani i čisti. Zbog toga stičemo utisak da kiša poput nevidljive niti povezuje sve junake koji na pozornici života igraju svoje uloge želeći da iskorače iz sveta privida i besmisla u svet stalnosti i smisla. Svima njima je zajedničko upravo to što se bore i što na sve načine pokušavaju da pronađu svoju barku i svoju luku, zaključila je urednica.

Povezana vest:  8. Dani igre u Kinoteci od 18. do 21. februara

Neobičan roman Etape noći vuče poreklo iz nekih prošlih Latinovićevih dela, smatra Željko Jovanović. Ono što ga razlikuje od ostalih romana su mračni junaci, neobične želje, žene, strasti… Pišući intimnu istoriju jednog sveta i vremena, autor se bori protiv zaborava, objasnio je Jovanović. 

Predraga Radonjića privukao je barokni jezik, kojim pisac oslikava banatske ravnice. Erotično u živopisnim scenama strastvenih seksualnih činova ne prelazi u banalnost. Svi opisi prepuni su kontrasta svetlosti i tame, zaključio je Radonjić. 

Povezana vest:  Novi triler Donata Karizija u prodaji!

Dodatnu čar promociji knjige Etape noći dalo je čitanje odlomaka po izboru samog autora. Istakavši da je upravo pisanje za njega najveća strast, Latinović je objasnio i prisustvo strasti u svom romanu.