Roman „Vir“ Filipa Čolovića obiluje satirom, obezličenim pojedincima i situacijama u koje lako možemo da poverujemo. „Vir“ je stilski izbrušen prikaz društva i u čitaocima budi pomalo zaboravljeno saosećanje i solidarnost.

Autoritativna vlast, bahata i samozadovoljna, sveprisutna ali nedodirljiva, drži u stegama pokornosti građane koji su s vremenom odustali od želje da budu slobodni i potrebe da se poštuju njihova osnovna prava. Osećanje bespomoćnosti gospodari Ostrvom. (Ne)pristajanje na ovakav način življenja ima visoku cenu, što će Vir, centralni lik ovog antiutopijskog romana, osetiti na sopstvenoj koži.

Povezana vest:  Dan Vilijama Barouza u Domu omladine

„Roman ’Vir’ je knjiga kojom zatvaram za mene izrazito bolan ciklus književnog bavljenja temom koja prevazilazi snagu literature. Nakon ’nesrećnog slučaja’, kako u romanu pravosudni organi nazivaju sve što se dešavalo pre više od deset godina, usledio je sudski proces, nadrealan i jeziv, u najmanju ruku poput Kafkinog. Ipak, glavni junak mog romana ’Vir’, za razliku od Jozefa K., naći će se u situacijama koje možemo da prepoznamo bez prevelike upotrebe mašte. Ovaj roman ujedno je i poziv na empatiju. Premda priča jeste moja, ’Vir’ je, duboko verujem, knjiga koja se tiče svih nas“, izjavio je Čolović povodom izlaska knjige.

Povezana vest:  USKORO STIŽE „KRALJ ŠTRUMPFOVA"

Filip Čolović je filmski i televizijski reditelj, scenarista i pisac. Rođen je u Beogradu 1978. godine. Pisao je radio-drame, scenarija za različite televizijske forme, a režirao je i brojne popularne igrane serijale. Autor je dokumentarnih filmova koji su bili zapaženi na festivalima širom sveta, a nagrađivani su kod nas i u inostranstvu. Reditelj je nekoliko igranih televizijskih i bioskopskih filmova. Njegove pesme i kratke priče našle su svoje mesto u nekoliko antologija i književnih časopisa. „Vir“ je njegov četvrti roman, a objavio je i dve knjige poezije i zbirku pripovedaka.

Povezana vest:  Ovacije Pištalu na promociji americkog izdanja romana

Roman „Vir“ u prodaji je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.