Predstava „Sportsko srce“ Đorđa Milosavljevća u režiji Milana Karadžića, 8. marta će biti izvedena 50. put. Jubilarno izvođenje zakazano je za 19.30 časova na Sceni „Danilo Bata Stojković“, kada će se publici pokloniti glumačka ekipa koju čine: Milutin Mima Karadžić, Nina Nešković, Aleksandar Đurica, Nela Mihailović i Nikola Šurbanović.

Komad je premijerno izveden u decembru 2021. godine kao 90. premijera Zvezdara teatra, a pisac ga je u najkraćem opisao kao dramu „o jednom prezrenom, osramoćenom i odbačenom ocu, njegovoj otuđenoj ćerki, kumu očajnom do autodestruktivnosti, advokatici razočaranoj do mahnitosti, te o ćerkinom momku, inače odraslom na Dedinju.“

– Kad god se postavlja nova predstava svi autori i učesnici nadaju se da će biti uspešna, da će se dugo davati. Ali do susreta sa publikom to je nerazrešiva enigma, koliko god da su iskusni oni koji je stvaraju. Komad „Sportsko srce“ Đorđa Milosavljevića ima čvrst temelj, dobru dramsku priču i bilo je inspirativno režirati ga. Čini mi se da i tekst i publika u ovoj predstavi podstiču glumce na igru, što je suštinski značajno, da jedna predstava traje i da ima dug život, o čemu svedoči ovaj mali jubilej – kaže reditelj Milan Karadžić.

Povezana vest:  Belgijski reditelj Jan Lauers otvara 44. Bitef

U 50. izvođenja „Sportskog srca“ stale su i tri važne nagrade – „Zoranov brk“ Mimi Karadžiću za najboljeg glumca na „Danima Zorana Radmilovića“, koji je dobio i nagradu za najboljeg glumca na „Danima komedije“ u Bijeljini. Na Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu, glumačkoj ekipi je dodeljena nagrada za najbolju predstavu u celini.
– Mislim da je „Srce“ tipična Milanova predstava. Ima sve, od vrhunske komedije do drame, pa i suza na kraju svega. Dobar tekst i sjajni glumci učinili su da se predstava 50 puta igra na kartu više i doživljava aplauze, pa i ovacije na kraju priče – rekao je Mima Karadžić, koji u predstavi tumači ulogu Branka Macure.

Povezana vest:  Džoana Rouling otkrivena kao pisac hvaljenog krimi romana

Uloga njegovog kuma u predstavi pripala je Aleksandru Đurici, koji je, čini se i jedan duhoviti glas razuma Branka Macure.

– Moja uloga kuma je, dobro ste primetili, jedan korektivni glas Branka Macure, nekad lojalan, nekad kritičan, nekad suprotstavljen, ali uvek na duhovit i komičan način. Jer sam mišljenja da je to uvek najlakši i najdirektniji način da se dopre do uha i srca gledalaca. Utisak koji dominira kada je ova predstava u pitanju je svakako osećaj zajedništva i dobre atmosfere iz koje onda proizilaze i sve bolja i bolja izvođenja, odnosno predstava sve više raste. Dokaz tome je i ovih 50 izvođenja i isto toliko divnih druženja u salonu Zvezdara teatra – ističe Đurica.

Povezana vest:  Vulkanovih pet naslova domaće književnosti

Scenograf „Sportskog srca“ je Boris Maksimović, kostimograf Dragica Laušević, a kompozitor Vladimir Petričević.

Nakon jubilarnog, sledeće izvođenje ovog meseca je 17. marta.

Foto: Jakov Simović