Nakon veoma uspešne realizacije izložbe „Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti“ u Galeriji Matice srpske, u nešto izmenjenom obliku izložba je predstavljena večeras u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Izložba „Uroš Predić. Dostojanstvo svakidašnjice“, čiji su autori Snežana Mišić i Igor Borozan, nastala je kao rezultat nastavka višedecenijske uspešne saradnje Galerije Matice srpske i Galerije SANU na promociji i predstavljanju nacionalne umetnosti i kulturne baštine.

Ovoga puta dve institucije spojio je umetnik Uroš Predić, koji je tokom čitavog svog dugog i stvaralački izuzetno plodnog života bio neraskidivo povezan i sa Maticom srpskom i sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

Povezana vest:  „Ubiti pticu rugalicu" Harper Li – nova tema Laguninog književnog kluba

Izložbu je otvorio akademik Zoran Knežević, predsednik SANU.

Pod krovom Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti predstavljena su umetnička dela iz različitih kolekcija koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića.

Pored dela iz Galerije Matice srpske, Srpske akademije nauka i umetnosti, Matice srpske, Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i mnogih drugih, na izložbi su se našli i radovi iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti, poput dela „Prorok Amos“, „Vaskrsenje Lazarevo“, „Tajna večera“ i druga.

Povezana vest:  Gala koncert Dečje filharmonije: Voditelj Ivan Jevtović, gosti Dušan Svilar, RocHoir Kids i Flautino Lola klasik

Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, postavka izložbe je predstavilo Predićeva osnovna tematska opredeljenja. Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: „Devojka na studencu“, „Kosovka devojka“, „Nadurena devojčica“, „Hercegovački begunci“ i mnoge druge.

Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i primeni savremenih tehnologija, na izložbi je dostupan i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.

Izložbu prati istoimeni katalog autora prof. dr Igora Borozana, istoričara umetnosti, i dr Snežane Mišić, muzejske savetnice, kao i izložbena sveska Uroš Predić i i njegova dela u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti autorke Jelene Mežinski Milovanović, muzejske savetnice.

Povezana vest:  JUBILARNI PETNAESTI MAJSKI DANI KNJIGE U PANČEVU

Tokom trajanja izložbe biće realizovan bogat prateći program u vidu različitih predavanja sredom u 18 sati u cilju sagledavanja Predićevog stvaralaštva iz različitih uglova, kao i mnogobrojnih vođenja: kustoskih utorkom i petkom u 18 sati i četvrtkom u 12 i autorskih subotom u 13 i nedeljom u 12 sati.

Za najmlađe biće priređene tri kreativne radionice 23. marta, 20. aprila i 18. maja u 12 sati.

Foto: Katarina Drajić/ATA Images