Solističkim koncertom pod nazivom „Sve moje heroine“, sopran Jasmina Trumbetaš Petrović obeležiće 13. aprila (20:00) na Velikoj sceni tri decenije umetničkog rada.
Na ovom muzičkom spektaklu, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, na sebi svojstven način, vrhunskom interpretacijom i iskrenom emocijom koja njenom glasu daje posebnost, provešće gledaoce kroz brižljivo sačinjen repertoar odabran iz operskih riznica u kojima su sačuvane neke od najlepših, bezvremenih arija najvećih svetskih kompozitora.
Koncertom će dirigovati maestro Aleksandar Kojić, a kao gosti nastupiće njene kolege iz ansambla Opere, sopran Snežana Savičić Sekulić i bariton Dragutin Matić.
„Sam naziv koncerta Sve moje heroine govori da se radi o svim mojim ulogama koje sam do sada ostvarila. Naravno, trebalo bi mnogo više od jednog koncerta da publiku podsetim na sve moje operske likove koje kroz koje sam živela na ovoj sceni i sa kojima sam rasla. Imajući u vidu, da sam kroz dosadašnji period najviše pevala u italijanskim operama, naročito Verdijevim i Pučinijevim, biće to izbor, možda, onih najlepših arija i dueta koji u sebi nose i neku poruku, kao što su arije Toske, Madam Baterflaj, Leonore”… kaže naša priznata umetnica za koju su kritičari, na početku njene karijere, pisali da je buduća operska zveza i velika nada, a kasnije su svoje misli dopunili govoreći da je zvezda svake predstave u kojoj peva.
„Pripremajući se za ovaj koncert, shvatila sam, zapravo, da nisam ni bila svesna svega onoga što sam tokom karijere ostvarila, ne samo u operskom repertoaru, nego i na planu koncertne muzike. Mogu slobodno reći, većinu onoga što jedan sopran mog faha može da ostvari. Dok ste mladi, kada počinjete, nestrpljivi ste da postanete veliki i poštovani. Ali, to uspeva samo posebnima, onima koji su posvećeni i onima koji imaju ono nešto i u glasu i u sebi. E pa to nešto me je vodilo svih ovih godina. Gradeći karijeru, iz uloge u ulogu, svakom liku davala sam celu sebe, bez zadrške. Stasavala sam dostojanstveno, radila studiozno, posvećeno i uvek bila na visini zadatka zbog čega jedan umetnik može da zasluži poštovanje. Bez obzira na uspeh, ostala sam jednostavna, otvorena i zahvalna ovom hramu kulture koji me je prigrlio i koji mi je ukazao poverenje svih ovih godina. A moje uloge… svaka ponaosob, imala je u datom trenutku posebno mesto: Turandot, Aida, Toska, Leonora u Trubaduru i Moći sudbine, Madam Baterflaj, Adrijana, Elizabeta, Amelija“… podseća Jasmina Trumbetaš Petrović, višestruko nagrađivana umetnica koja je u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu  angažovana od 1993. godine, najpre kao član Operskog studija, a tri godine kasnije, postala je solista.
U statusu prvakinje Opere nalazi se od 2002. godine.
Nastupala je u zemlji i inostranstvu sa mnogim domaćim i stranim umetnicima i dirigentima.
Svoju karijeru, gradila je postupno i posvećeno počevši od malih uloga, a u međuvremenu je njen umetnički opus dostigao blizu pedeset glavnih i naslovnih uloga operskog i koncertnog repertoara.
Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images
Povezana vest:  Preminula Isidora Žebeljan