Galerija Štab predstavlja izložbu „KONFLIKT“ umetnice Dušice Pejić, koja će biti postavljena od 16. do 25. maja  2024. godine.

Umetnica Dušica Pejić predstaviće izložbu pod nazivom  „KONFLIKT“, koja je nastala kao refleksija na radove Karla Gustava Junga, nadovezujući se na njena prethodna istraživanja pshiho-motornog kroz igru i sinhronizaciju pokreta i gesta. Tenzija, frekvencija i amplituda zvučno-senzornih talasa, koje je Pejićeva koristila za polazište u dosadašnjim radovima gesturalne apstrakcije, u novim radovima poniru u dublje proučavanje psihe, ispitujući načine na koje nesvesno oblikuje naše iskustvo.

Kustoskinja izložbe Aleksandra Lazar ukazuje da ovaj internalizovani pogled, izražen kroz apstraktni gest, predstavlja kinetičko-likovni odraz jungijanskog konflikta: „Sagledavanje višestrukih, suprotstavljenih i kontradiktornih pojmova istine ili stvarnosti, suočavanje sa dvosmislenošću, bez potrebe za reakcijom, stvara nova polivalentna rešenja. Svaki simbol proizilazi iz psihe kao san ili slika: novi pojam koji nastaje iz dve oprečnosti i predstavlja nastanak novih rešenja, oslobađanje nove energije, stvaranje novog mitopoetskog narativa koji ujedno nadilazi sukob i stvara aktivni balans među krajnostima.“

Povezana vest:  Promocija knjige Miška Plavog "PLANETA JAPAN" + CD "LIVE IN JAPAN"

„Izložba predstavlja poziv na introspekciju i razmišljanje o sopstvenim unutrašnjim konfliktima, ali i o načinima na koje svesno i nesvesno međusobno deluju i oblikuju naše iskustvo“, kaže Dušica Pejić.

Svedena paleta osam monumentalnih slika predstavlja kreativni konflikt između svesnog i arhetipske Senke, predstavljajući jungijanski paradoks. „Upravo ovaj paradoks, da dve suprotnosti mogu biti istinite u isto vreme, sugeriše potrebu Pejićeve da sedi sa konfliktom – da ostane prisutna tokom svih tenzija krajnosti – i da kroz taj proces pronađe liniju između polariteta, putanju između ekstrema na kojoj nalazi svoj obnovljeni izraz. Paradoks, tvrdi Jung, je uvek bolji svedok istine od jednostranosti“ ističe Aleksandra Lazar.

Povezana vest:  Izložba "Zabranjeni grad" u Luvru

Stručno vođenje kroz izložbu, uz prisustvo umetnice i kustoskinje, održaće se u nedelju, 19. maja u 12 časova, gde će biti više reči o temama ličnog i kolektivnog nesvesnog, istoriji i prirodi boja, i paradoksu savremenog života.

Izložba će trajati od 16. do 25. maja 2024. godine svakoga dana od 10 do 21 časova.

Galerija ŠTAB se nalazi u Bulevaru Vudroa Vilsona 14, ulaz 2.
O umetnici:

Povezana vest:  Carsku palatu obišlo 8.000 posetilaca

Dušica Pejić uvršćena je u osam najistaknutijih autora apstraktne orijentacije u srpskom slikarstvu posle 2000. godine. Njeni radovi nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama u Cirihu, Beču, Beogradu, i dobitnica je nagrada kao što su Zahvalnica srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu (2018), Priznanja za rad Tesla Art fondacije (2017), Priznanja za doprinos i saradnju Art Fest At Doral u Majamiju, USA (2014), i drugih. Saradnica je na projektima povezivanja različitih umetničkih izraza, kao i vanredna profesorka na master studijama na Institutu za umetničku igru u Beogradu, gde radi na povezivanju vizuelnog i izvođačkog stvaralaštva.