Beogradska trilogija Biljane Srbljanović u režiji Ivana Vanje Alača u četvrtak 23. maja biće izvedena pedeseti put.

U predstavi koja je premijeru imala 24. aprila 2021. godine na Sceni Studio JDP kao diplomska predstava Ivana Vanje Alača, igraju Ognjen Nikola Radulović, Lenka Petrović, Nikolina Vujević, Đorđe Mitrović i Miloš Macura. Adaptaciju teksta napisao je Ivan Vanja Alač koji je i scenograf. Kostimografi su Srđan Perić i Aleksandra Stošić Krstović a scenski govor oblikovala je Ljiljana Mrkić Popović.

Povezana vest:  Najprodavanije knjige na Sajmu knjiga

Beogradska trilogija je izvedena na Festivalu „Nedelja Promene” u novosadskom pozorištu „Promena” u februaru 2022. godine.

Komad Beogradska trilogija je diplomski rad Biljane Srbljanović, nagrađen 1996. godine tada ustanovljenom nagradom „Slobodan Selenić“. Već naredne godine prvi put je izveden, na sceni Teatra „Bojan Stupica“ u režiji Gorana Markovića.

Prema rečima autorke, Beogradska trilogija je „autobiografski tekst čitavog grada“. U tri tragikomične priče, iz Praga, Sidneja i Los Anđelesa, prikazani su emigrantski – apatridski životi nekadašnjih Beograđana. Povezala ih je novogodišnja noć i jedna devojka koja je ostala u Beogradu.

Povezana vest:  Performans "Oslobodimo Milenu" u čast Milene Pavlovic Barili

Drama Biljane Srbljanović Beogradska trilogija igrana je širom sveta u oko 30 različitih postavki (Nemačka, Austrija, Švajcarska, Belgija, Amerika, skandinavske zemlje…). Objavljena je u nemačkom u časopisu „Teater der cajt”. Pored nemačkog, prevedena je na engleski, francuski, arapski, italijanski, rumunski, danski…

Foto: Nebojša Babić