Nova kolekcija „Beograd“ Zore Mojsilović, jedne od naših najznačajnih pozorišnih i filmskih kostimografkinja predstavljena je u četvrtak, 6. juna u galeriji Zvono.

Dorćol je sinoć bio najglamuroznija modna pista kojom je prošetalo 30 modela, a prostor ispred galerije Zvono bio je premali da primi stotine prijatelja, kolega iz sveta filma, pozorišta, mode, i sa univerziteta i svih ostalih poštovalaca rada Zore Mojsilović.

 Modeli su novu kolekciju nosili Višnjićevom ulicom i time napravili svojevrstan ulični modni spektakl. Novu kolekciju ponele su koleginice Zore Mojsilović iz sveta pozorišta, filma, bivše i sadašnje studentkinje, glumice… 

Povezana vest:  Ovacije za All Stars postavu na 53. BEMUS-u

Zora Mojsilović je podelila utiske nakon održane revije: „Nisam ni sanjala da će ovoliko ljudi doći da vidi moju novu kolekciju. Drago mi je što je predstavljena na ulici gde se moda i rađa i što je trideset mojih prijateljica i njihovih ćerki, sa ponosom ponelo moje modele. Bilo je tako spontano, haotično a u stvari predivno, sve je bilo toliko prirodno. Hvala svim mojim modelima, galeriji Zvono i svima koji su pomogli i došli i pretvorili Dorćol u najuzbudljiviji modni kutak na svetu večeras“.

Povezana vest:  Delo Lucinde Childs u fokusu drugog dana 15. Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa

Zora Mojsilović kreirala je kostime za više od osamdeset pozorišnih predstava. Dobitnica je najznačajnijih nagrada za pozorišnu kostimografiju: Sterijine nagrade, Zlatnog ćurana, Ardaliona i mnogih drugih. Kreirala je kostime za osamnaest dugometražnih igranih filmova od koji su najznaniji Život je čudo Emira Kusturice, Bure baruta Gorana Paskaljevića, Ustanička ulica i Šavovi Miše Terzića, TravelatorGuča! i Jagoda u supermarketu Dušana Milića, Tamo i ovde i Spomenik Majklu Džeksonu Darka Lungulova.

Povezana vest:  Pikaso, Dali, Miro, Tapies u "New Moment"-u

Dobitnica je i Velike plakete Univerziteta umetnosti sa poveljom u znak priznanja za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakulteta primenjenih umetnosti i univerziteta umetnosti u 2021. godini na kome je kao profesor radila 22 godine.

Foto: Teodor Brković Gajin