U četvrtak. 6. juna u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, holandski arhitekta Ves De Jong sa Delft Univerzita, osnivač Docomomo International, održao je predavanje „Redizajn modernističke baštine. O ikonama moderne i svakodnevnom modernizmu, istorijskoj vrednosti i projektovanju za održivu budućnost“.

Govoreći o izazovima očuvanja modernističkog arhitektonskog nasleđa, Ves De Jong je istakao: „Ovo nasleđe nije uvek evidentno prepoznato u javnosti, a mi kao eksperti moramo da radimo na tome – da objasnimo kvalitete Modernizma i pokažemo ih. Sa druge strane je izazov činjenica da mnoge od ovih zgrada imaju veoma laganu i jednostavnu konstrukciju. Danas, kada je energetska efikasnost veoma važna tema, ovo stavlja pritisak na modernističke zgrade da budu komfornije i poboljšane po pitanju redukcije troškova za energiju, što nije tako lako. Ali, od pre nekoliko godina je na snazi novi argument koji im ide u prilog – cirkularnost. Rastući trend u razmišljanju je da ne možemo nastaviti sa demoliranjem zgrada i podizanjem novih. Ako sagledamo ekološki aspekt, verujem da je imperativ za arhitekte da se udube u izazov oživljavanja postojećih zgrada i redukovanja ugljeničkog otiska“.

Povezana vest:  "Još jedan pogled na Uroša Predića" na Danima Vajferta

Ves De Jong se osvrnuo i na modernističko nasleđe Srbije: „Dok sam šetao Beogradom jutros, video sam veliki broj veoma dobro dizajniranih zgrada iz pedesetih. Došao sam do zaključka da su arhitekte sa Zapada i Istoka radili na istim stvarima – pokušalali su da poboljšaju svakodnevnicu ljudi. U tome vidim optimizam i ideju da možemo da rešimo probleme zajedno, kroz saradnju. Prepoznajem srodne obrasce, nalik onima u arhitekturi Zapadne Evrope i u mojoj zemlji. Možda je tehnologija drugačija, ali mislim da je postojao internacionalni duh modernosti, ista ideja o stvaranju boljeg sveta“.

Povezana vest:  Bariton Hongju Čen gostuje u Verdijevoj "Travijati"

U svom predavanju Ves De Jong je o govorio o očuvanju dve ikonične modernističke građevine u Holandiji, izgrađene 1928 .godine : Sanatorijumu „Zonnestraal“ u Hilversumu izgrađenom od materijala slabe trajnosti i njegovoj savremenici, fabrici „Van Nell“, koja je restaurirana i konvertovana u poslovni centar za kreativne industrije Roterdama, i pridružena Uneskovom spisku svetske baštine 2014. godine. Ovi pionirski projekti su rezultovali strategijama koje su kasnije uspešno primenjivane na manje ikonična zdanja izgrađena pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, za koja je morala biti pronađena nova upotreba kako bi bila zaštićena.

Povezana vest:  „Kaleidoskop kulture“ spaja teatar i ples: 30 godina Bitefa i treći festival savremenog plesa u Novom Sadu

Koristeći se njihovim originalnim svojstvima, osmišljene su projektantske strategije za njihovu održivu obnovu, što je ovim građevinama podarilo novi život. Mnoge arhitektonske strategije koje su razvijene u sklopu ovakvih projekata obnove, ponovo su upotrebljene u nedavnom projektu konzervacije i adaptivne prenamene poznatog opštinskog sirotišta koje je izgrađeno 1960. godine prema projektu Alda van Ajka. Ova konzervacija paviljona u poslovnu zgradu za jednu kompaniju za razvoj nekretnina dobila je nagradu DOCOMOMO.

U petak, 7. juna od 18 časova u Galeriji Artget KCB-a, Ves De Jong će učestovati i u diskusiji „Ugrožena baština – Beogradski sajam, Hotel Jugoslavija, Generalštab”, zajedno sa Tanjom Damljanović Konli, predsednicom Docomomo Srbija, uz moderaciju Jelice Jovanović.

Foto: Aleksandar Gazibara