U okviru saradnje Muzeja naivne i marginalne umetnosti i Galerije Matice srpske, 13. juna otvorena je izložba “Pomorišac – Vasa Pomorišac” u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Prisutnima su se obratili dr Ivana Bašičević Antić, direktorka MNMU, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Ana Ereš, kustoskinja izložbe, i Nikola Selaković, ministar kulture Republike Srbije, koji je otvorio izložbu.

Dr Ivana Bašičević Antić je na otvaranju rekla: “Izložba koju otvaramo večeras primer je koji nam pokazuje koliko međuinstitucionalna saradnja doprinosi jačanju programskih sadržaja muzeja, njihovom ugledu, ali istovremeno jačanju kulturne scene Srbije uopšte. Izložba Pomorišac. Vasa Pomorišac rezultat je ozbiljnog i dugotrajnog istraživanja kustoskinja Ane Ereš i Jelene Ognjanović, koja je mapirala i publici prikazala radove Vase Pomorišca iz zaista brojnih kolekcija i nama je izuzetna čast što ćemo večeras, najznačajnije radove iz muzejskih kolekcija prikazati i našoj publici“.

Direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti je o ovom velikom srpskom umetniku istakla: „Vasa Pomorišac je veoma rano uočavao i u svom radu primenjivao novine u umetnosti, i načinio zaokret od tradicionalnog ka modernom umetničkom izrazu. Ali je njegovo delo dugo, decenijama, posmatrano kao marginalno u odnosu na autore koji su postali opšte poznata mesta srpske umetnosti 20. veka. Ova izložba korak je i to radikalan, ka promeni te njegove pozicije i postavljanje ovog umetnika na mesto koje njegov opus zaslužuje“.

Povezana vest:  Evro Đunti i Blic vam predstavljaju Dosije Snouden, insajdersku priču najtraženijeg čoveka na svetu

dr Tijana Palkovljević Bugarski je o nazivu izložbe rekla: “Sam naziv odabran je sa idejom da ukaže na njegovo britansko školovanje i pripadnost tom za našu sredinu neobičnom umetničkom krugu. Vasa Pomorišac bio je jedini među svojim kolegama slikarima prve polovine 20. veka koji se školovao u Londonu i čija se dela čuvaju u državnoj kolekciji Muzeja Viktorije i Alberta u Londonu. Svojim dubokim posvećenjem bio je agent moderne umetnosti i zbog toga je poseban i jedinstven u srpskoj kulturi”.

Upravnica Galerije Matice srpske navela je da su 76 izloženih umetničkih dela dostupni javnosti zahvaljujući podršci brojnih partnera: Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Narodnog muzeja Srbije, Muzeja primenjene umetnosti, Vojnog muzeja Srbije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Zrenjanin, Narodnog muzeja Pančevo, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, Narodnog muzeja Požarevac, Narodnog muzeja Smederevska Palanka, ali i Fonda za penziono i invalidsko osiguranje u Zrenjaninu.

Povezana vest:  Remek-delo „Brida" Paula Koelja od danas u prodaji

Ministar kulture Nikola Selaković je istakao da je posle Novog Sada izložba došla upravo u Jagodinu, kao drugi grad u Srbiji u kome je prikazana i dodao da je Vasa Pomorišac jedna od najmarkantnijih figura srpske umetnosti.

„Ono što mi danas podrazumevamo da nema modernosti bez tradicije, da nema visoke umetnosti bez razumevanja svakodnevice, da nema kosmopolitizma bez patriotizma i još mnogo toga što je danas očigledno istinski obrazovanom čoveku i istinski slobodnom društvu, u njegovo vreme moralo je da bude izboreno nadahnućem, hrabrošću i upornošću, zalaganjem i dara i glave, u ime ličnog, umetničkog i nacionalnog dostojanstva“, precizirao je Selaković.

Izložba će biti otvorena do 8. septembra 2024. godine.

Pomoriščev umetnički put razvijao se od rodnog Modoša, preko Zagreba, Minhena i Beograda, pa sve do Londona i Pariza. O njegovoj priznatosti u svetu umetnosti svedoče brojne porudžbine i dela izvedena u različitim medijima, raznovrsne tematike i za različite potrebe – od portreta, religioznih i mitoloških kompozicija u ulju, preko istorijskih i narodnih motiva u fresko-slikarstvu, vitražima i ilustracijama za knjige, do nacrta za novčanice, ali i dobar prijem kod kritike i pozitivna mišljenja tadašnje stručne javnosti, kolega i društva uopšte. Takođe, saradnja sa Maticom srpskom nije izostala. Bio je poslednji, jedanaesti stipendista Matice srpske, zbog čega nije slučajno što je jubilej 175 godina Galerije Matice srpske, koji je započet izložbom dela prvog stipendiste Uroša Predića, zaokružen izložbom dela Vase Pomorišca.

Povezana vest:  Sjajan roman za tinejdžere - "Neću da mislim na Prag" Sonje Ćirić

Izložba je izvorno realizovana u saradnji Galerije Matice srpske sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu, a publika je prvi put mogla da je vidi u Galeriji Matice Srpske u periodu od 20.10.2023. do 3.3.2024. godine. Kustoskinje izložbe su Jelena Ognjanović i dr Ana Ereš.

Izložba “Pomorišac – Vasa Pomorišac” upotpunjena je objavljivanjem kapitalne monografije o umetniku pod nazivom “Vasa Pomorišac. Slikar modernosti i kontinuiteta”. Monografija je nastala kao poslednja u nizu jubilarnih publikacija u okviru obeležavanja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske.

Foto: Marija Konjikušić