Izložba “Ponesi svoj projekat” u okviru 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024 biće otvorena u utorak, 18. juna u 19 časova u BINA kabini, u dvorištu Fakulteta likovnih umetnosti (Mila Milunovića 1). Na ovoj izložbi učestvuje Addicted Design studio iz Kragujevca, koji čine arhitekte Natalija Bogdanović i Aleksa Đurić. Biće prikazani projekti čiji je stvaralački kontekst Kragujevac, nastali u saradnji sa pojedincima i institucijama iz privatnog i javnog sektora, koji su tokom četvorogodišnjeg rada uticali na kontinuirano preispitivanje prakse u stalnom nastajanju. Kustoskinja izložbe je Natalija Đukić koja će govoriti na otvaranju, kao i dr Pavle Stamenović, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Povezana vest:  Aleksandar Đurica u ulozi Alsesta

Izložba problematizuje pitanje samoodređenja prema arhitektonskoj profesiji koje je bazirano na ličnom narativu i opredeljenju da se ta profesija praktikuje u manjoj gradskoj sredini u kojoj se živi – u Kragujevcu. Fokus se sa istraživanja, prikazivanja i vrednovanja discipline na osnovu ishoda rada pomera ka razmatranju razvojnih kreativnih aspekata, procesa arhitektonskog delovanja i stvaranja. Ukazuje se na neophodnost različitih formata u kojima je danas moguće misliti o arhitekturi, kroz kritičko preispitivanje dosadašnjih stavova i uticanje na formiranje novih koji mogu doprineti uspostavljanju promena prvenstveno na lokalnom nivou, kao osnovnom kontekstu delovanja.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe radova Save Sandića 9. Jaunara u Narodnom muzeju

“Svaki projekat za nas znači istraživanje prostora slobode i imao je uticaj na kreativno ponašanje – niz stanja i gestova od kojih je sastavljen rad, koje se u svakom pojedinačnom projektu ponavlja kao uzorak ili trag koji se sledi. Svaki projekat značio je reformiranje prakse u odnosu na kontekst, od klasičnog projektantskog studija manjeg formata, do studija sa pripadajućom radionicom i usmerenjem ka zaokruživanju procesa od projektovanja do izvođenja”, navode Natalija Bogdanović i Aleksa Đurić.

Povezana vest:  Stefan Milenković nastupio u UŠĆE Shopping Centru

BINA tim kroz program “Ponesi svoj projekat” želi da afirmiše i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA ALUMNI KLUBA, kreativnog huba koji bi uspostavio nove mreže mladih profesionalaca u udruživanju i deljenju znanja i iskustva kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, učestvovao u razvoju evropskih iskustava i promovisanju arhitekture kao dela kulture.

Izložba će biti otvorena do 30. juna 2024. godine.

Foto: Promo BINA 2024