Danas je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana prva proba predstave Široka zemlja Artura Šniclera u režiji Marka Manojlovića. U tragikomediji o krizi braka kroz suptilnu studiju o društvenom moralu i (ne)vernosti igraju Vojin Ćetković, Marija Vicković, Branislav Lečić, Svetlana Bojković, Milica Mihajlović, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Srđan Timarov, Tamara Šustić i Aleksej Bjelogrlić. Scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Pejković a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović. Premijera predstave planirana je za prvu polovinu maja na Sceni „Ljuba Tadić”.

Povezana vest:  Jeste li čuli za Ivana Bogdana i šta mu se sve izdešavalo?

Tragikomedija Artura Šniclera Široka zemlja objavljena je pre tačno 110 godina, 1911. u Berlinu a iste godine je prvi put izvedena u Folksteatru u Beču. Šnicler je u to vreme bio u zenitu slave i popularnosti pa je njegovo delo istovremeno izvođeno na čak devet pozornica nemačkog govornog područja.

Artur Šnicler, po obrazovanju lekar,  austrijski je pripovedač i dramaturg. Bio je pripadnik avangardne umetničke grupe Jung Wien (Mladi Beč) i jedan od najistaknutijih autora tzv. Wiener Moderne (Bečke moderne). U svojim dramama poigravao se sa formalnim, ali i društvenim konvencijama. Zbog implicintnog opisa seksualnosti optuživali su ga da je pornografski pisac. Autor je romana, novela i drama. Još tokom studija pokazao je posebno interesovanje za psihijatriju, a lično poznanstvo sa Sigmundom Frojdom imalo je veliki uticaj na njegov književni opus.

Povezana vest:  Počinju Dečji dani kulture! Najbolje od domaće i svetske produkcije za decu na velikom popustu!

Marko Manojlović je debitantsku predstavu Smrt, po tekstu Vudija Alena, režirao 2005. godine na sceni Studio JDP. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je režirao i predstave Noć ubica (2007), Nebeski odred (2009) i Samo neka bude lepo (2012).