Pre godinu dana kompanija Mascom je zajedno sa svojim partnerima iz Velike Britanije, izdvačkom kućom The state51 Conspiracy, pokrenula formiranje fonda „StayCreative – OstaniKreativan“ sa ciljem da pomognu umetnicima u doba pandemije.

Nakon izbora kandidata i opsežnih priprema sa posebnim zadovoljstvom vas obaveštavamo da The state51 Conspiracy i Mascom 15. marta počinju sa objaljivanjem muzičkih dela odabranih autora.

Prvo će se na svim striming servisima naći EP našeg najistaknutijeg kompozitora – akademika Isidore Žebeljan, jednog od najoriginalnijih stvaralaca u muzici 21. veka koja nas je prošle godine iznenada i prerano napustila.

Isidora je sa velikim entuzijazmom pripremila selekciju kompozicija koje do sada nikada nisu objavljene. Na pomenutom EP izdanju, pod nazivom „Isidora Žebeljan Live„, naći će se njena tri koncertna snimka.

Povezana vest:  Adel potpuno besna pisala pesme za album "21”

Kad je Bog stvarao Dubrovnik (When God Created Dubrovnik) – „Želela sam da udahnem još jedan život stihovima srpskog pesnika Milana Milišića, rođenog Dubrovčanina, koji je nesrećno nastradao u Dubrovniku na samom početku rata 1991. godine, poginuvši od bombe koju je ispalila srpska vojska. Njegova smrt još je jedan dokaz krajnjeg besmisla rata i ratne dehumanizacije, a njegove pesme, uprkos tragičnoj sudbini, traju i pomažu nam da izdržimo, da preživimo, da se spasimo,“ objašnjavala je Isidora Žebeljan. Kompozicija je pisana za Brodsky Quartet, kao porudžbina City of London festivala 2013. godine.

Povezana vest:  Počelo novogodišnje veselje, za Beograđane tri bine

Tri čudne ljubavi, koncert za violinu i kamerni orkestar (Three Curious loves, concerto for violin and chamber orchestra) je nastao kao porudžbina Eduard van Beinum fondacije iz Holandije, i pisan je za violinsitu Daniela Rowlanda, koji ga je premijerno izveo u okviru Stift festivala, 2017. godine. Ova kompozicija je jedno od najznačajnijih dela u opusu Isidore Žebeljan i remek-delo savremene koncertantne literature za violinu.

Psalm 78 (Salmo 78), za mešoviti hor, nastao je kao deo projekta četiri vodeća svetska kamerna hora – Holandski kamerni hor, Triniti hor iz Njujorka, Norveški solisti i Talis skolars iz Velike Britanije – koji su osmislili izuzetan projekat koncertnog izvođenja svih 150 psalama, komponovanih tokom 10 vekova. Samo sedam savremenih kompozitora iz celog sveta dobilo je porudžbinu za po jedno novo delo na stihove psalama, a među njima i Isidora Žebeljan. Ona je izabrala stihove iz 78. psalma (37, 38. i 39. stih) i to u prevodu na portugalski jezik. Premijera dela održana je 2017. godine na Festivalu stare muzike u Utrehtu, u izvođenju Holandskog kamernog hora, a kasnije je izvedena i na koncertu u Linkoln centru u Njujorku, u okviru White Light Festivala.

Povezana vest:  Kostimi kralja popa, Majkla Džeksona, ispričani u knjizi kostimografa

U narednim nedeljama i mesecima The state51 Conspiracy i kompanija Mascom objaviće još nekoliko Isidorinih dela kao i album novosadske elektro umetnice Dojo.

Zadržimo osmeh, stvarajmo, svirajmo.
OstaniKreativan – budi OK!

PHOTO: Kristina Miljković