Medjunarodno_takmicenje_muzicke_omladine

Večeras otvaranje 41. takmičenja Muzičke omladine

U Kolarčevoj zadužbini večeras će svečano biti otvoreno 41. međunarodno takmičenje Muzičke omladine u disciplini violina na kome će se do 29. marta takmičiti 43 mlada talentovana umetnika iz 12 zemalja.

Od 70 prijavljenih kandidata u takmičarsku selekciju ušlo je 13 naših mladih violinista i 30 iz 12 zemalja Evrope i sveta.

Kuriozitet je što dolaze i mladi violinisti iz Japana i pored velike nesreće koja je zadesila njihovu zemlju.

Svi takmičari će pre večerašnjeg svečanog otvaranja izvući brojeve, redosled nastupa u prvoj etapi koja počinje sutra u Kolarčevoj zadužbini.

Povezana vest:  Ljiljani Blagojević nagrada Žanka Stokić

Takmičenje će pozdravnim govorom otvoriti istaknuti pedagog i violinista Aleksandar Pavlović, jedan od osnivača Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine 1969. godine, član žirija ovogodišnjeg takmičenja.

Tradicionalno, na svečanom otvaranju nastupiće pobednik prošlogodišnjeg takmičenja, mladi violončelista iz Koreje Šim Djun Ho i specijalni gost koncerta, violinista Sreten Krstić koji će se naći i u ulozi dirigenta Beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran“.

Povezana vest:  ČUVENA OPERA „KARMEN" 23. SEPTEMBRA U BIOSKOPU CINEPLEXX

Krstić je i član međunarodnog žirija 41.takmičenja u kome su i eminentni violinisti Edvard Cjenkovski (Poljska/Austrija), Irina Bočkova(Rusija), Dimitris Semsis (Grčka), Angel Stankov (Bugarska) i naša Maja Jokanović.

Finale 41. međunarodnog takmičenja Muzičke omladine održaće se uz učešće Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom upravom Biljane Radovanović, 27. i 28. marta.

Gala koncert i dodela nagrada održaće se u utorak, 29. marta, u Kolarčevoj zadužbini.

Nagradni fond je ove godine veliki – prva nagrada je 420.000 dinara i zlatno majstorsko gudalo ručne izrade darodavca Vladimira Radosavljevića čija je vrednost 6.000 evra.

Povezana vest:  Nagrada pozorišta "Boško Buha" glumcu Viktoru Saviću

Druga nagrada je 350.000 dinara i srebrno gudalo istog darodavca čija je vrednost 4.000 evra, dok je treća nagrada 250.000 dinara.

Kao i na prethodnim takmičenjima Muzičke omladine biće dodeljene i specijalne nagrade: najuspešniji finalista po glasovima publike dobiće naredne sezone koncert u Kolarčevoj zadužbini, a Skupština opštine Stari grad nagradiće najbolje plasiranog takmičara iz naše zemlje slikom ili grafikom.